Ispiši ovu stranicu

Sastanak Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Sastanak Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji Foto: Sandra Grgić

U Velikoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru, održan je sastanak Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Na sastanku je usvojeno godišnje Izvješće Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji za 2021. godinu te godišnji Plan rada Županijskog tima za 2022. godinu.

Ivana Sučić, voditeljica Županijskog tima pojasnila je kako se na sastanku obilježio i Međunarodni dan žena i kako su u povodu istoga objavili priopćenje.

- Na ovaj dan obilježavamo društveno dostignuće žena te podsjećamo na rodnu ravnopravnost. Prilika je ovo da se sa zahvalnošću prisjetimo prosvjeda kojim su radnice u 19. stoljeću zahtijevale pravo glasa i pravedne radne uvjete. Postavile su temelje za svijet koji danas živimo. Svijet u kojemu je težnja za rodnom ravnopravnošću još uvijek neostvarena, iako još neostvarena, utkana u temelje političkog i ekonomskog ustroja demokratskih država. Slavimo bogato nasljeđe borbe za rodnu ravnopravnost, ali i skupljamo snagu za borbe koje dolaze. Ove godine temelji demokracije, pravednost i ravnopravnost, ozbiljno su ugroženi – rekla je Sučić te se prisjetila kako je 2020. godine obilježena 20 obljetnica Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, o ženama, miru i sigurnosti, u kojoj se ističe da se civili, posebno žene i djeca, ubrajaju u većinu koji su negativno pogođeni vojnim sukobima, ističe se i važnost uloge žena u sprječavanju i rješavanju konflikata i u izgradnji mira.

- Rezolucija poziva države članice UN-a na poduzimanje sveobuhvatne zaštite žena od sudjelovanja mirovnim procesima i donošenju odluka do provedbe obrazovanja o rodnoj ravnopravnosti. U ime Županijskog tima Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji usuglašeni smo u stavu da se protivimo svakom ratnom činu država, podupiranju kulture nasilja, militarističkom i nacističkom odmjeravanju snaga, sazivanje upotrebe nuklearnog oružja i sličnim uvjerenjima i postupcima s kojih neminovno proizlazi destrukcija u kojoj stradavaju nedužni pojedinci, skupine, veće društvene zajednice, a samim time i društvo u cjelini. Inteligencija nam nalaže da primitivne nagone ka nasilnom rješavanju sukoba zamijenimo dijalogom, tolerancijom te ostalim nenasilnim sredstvima u pronalasku primjerenih rješenja za osiguranje dugoročnog mira i sigurnosti – naglasila je i kako na ovaj način podsjećaju da je svaka žena na ovome svijetu nečija majka, nečija kćer ili nečija sestra.

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI