Ispiši ovu stranicu

Učenici osječke Ugostiteljsko - turističke škole recikliraju hranu

Učenici osmislili različita jela i slastice pripremljene od ostataka hrane Učenici osmislili različita jela i slastice pripremljene od ostataka hrane Foto: rck-utso.hr

Učenici završnih razreda kuharstva i slastičarstva te turističko-hotelijerski komercijalisti koji slušaju kuharstvo sa slastičarstvom u Regionalnom centru kompetentnosti osječke Ugostiteljsko - turističke škole, u sklopu projekta VIRTUS – provode recikliranje hrane.

Riječ je o školskom projektu „Ne bacaj hranu!“ posvećenom smanjenu otpada od hrane, ne samo kao globalnom problemu današnjice, već i problemu s kojim se svakodnevno susrećemo kod kuće, ali i u školskim praktikumima.

- Dva kruga predavanja su odrađena, a otpočeli su s radionicama u školskim praktikumima kuharstva i slastičarstva u kojima učenici s nastavnicima struke osmišljavaju i pripremaju jela od ostataka hrane – rekla je Ivana Draganić, koja je zadužena za vidljivost, komunikacije i horizontalne aktivnosti projekta VIRTUS Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko - turističke škole Osijek.

Draganić je pojasnila kako su na predavanjima učenici naučili da je problem bačene hrane globalni problem te kako se ne baca samo hrana nego se uzaludno troše resursi koji su doveli do njezine proizvodnje.

- Uz to naučili su kako planirati kupnju, kako čitati oznake trajnosti, slagati jelovnike i objasniti naziv pojedinoga jela, pripremati hranu, spremati ju, kako skladištiti namirnice i čuvati ih – objasnila je Draganić, dodajući kako se istovremeno provodi i istraživanje koliko se hrane baca u praktikumima RCK Ugostiteljsko - turističke škole.

 Na temelju svih tih informacija, učenici su osmislili različita jela i slastice pripremljene od ostataka u kuhinji, koje se dokumentiraju, a recepti za njihovu izradu će biti dostupni u digitalnoj brošuri.

 

Pročitano 553 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac