Različite reakcije na Vladine mjere

Različite reakcije na Vladine mjere Foto: arhiva HRV

Vlada Republike Hrvatske jučer je predstavila nove mjere, točnije paket pomoći vrijedan 4.8 milijardi kuna kojima se želi ublažiti poskupljenje energenata i hrane.

Reakcije na Vladine mjere su različite, jedni kažu prekasno i premalo dok drugi smatraju sveobuhvatno i izdašno.

Naime, s novim Vladinim mjerama ide se u snižavanje poreza. PDV na plin i toplinsku energiju trajno se snižava s 25 posto na 13 posto. S time da se PDV na plin smanjuje na 5 posto u razdoblju od 1. travnja ove do 31. ožujka 2023. godine. Smanjuje se i PDV na hranu, i to s 13 posto na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, sadnice, gnojiva i pesticide te s 25 posto na 5 posto na maslac i margarin. Na 13 posto smanjuje se i PDV na higijenske uloške i tampone. Smanjuje se i PDV na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto. Vladinim antikriznim mjerama poduzetnici su dijelom zadovoljni. PDV na plin od 5% u sljedećih 12 mjeseci te smanjenje PDV-a na određene prehrambene proizvode bit će im vrlo važno, rekao je Hrvoje Bujas iz Udruge glas poduzetnika te pojasnio što im smeta.
- Jedno je što su te mjere tek od 1. travnja. Smatramo da se trebalo ići retroaktivno od 1. veljače, što je bilo izvedivo. Druga stvar je da generalno smatramo da bi cijene plina i struje trebale biti iste, kao i u velikoj većini zemalja EU-a, za građanstvo i poduzetništvo. Sada nije tako u Hrvatskoj - postoje dvije tarife - jedna daleko skuplja za poduzetništvo i jeftnija za građanstvo – rekao je Bujas.

Još jedna jednokratna naknada za više od 700 tisuća umirovljenika ugodno je iznenadila predsjednicu Matice umirovljenika Hrvatske Višnju Fortuna koja je istaknula da to nije bio njihov jedini zahtjev.
- Mi smo tu još jučer tražili i besplatne sistematske preglede za umirovljenike, tražili smo i ako bude potrebe za obrocima da oni budu besplatni i dostupni. Isto tako tražili smo i 3% zdravstvenog osiguranja da se konačno riješi usklađivanje mirovima sa 100%-tnim indeksom. Još smo dosta toga tražili pa sada idemo korak po korak u rješavanju istog – naglasila je Fortuna.

Komentare niže i saborska oporba - složni su da su mjere došle prekasno, Marijan Pavliček iz Hrvatskih Suverenista je rekao.
- Čini mi se da ima izuzetno dobrih i korektnih mjera, posebice je jako bitno da mjere budu usmjerene i na naše ribare i poljoprivrednike – kazao je Pavliček.

Vladu i premijera Andreja Plenkovića javno je pohvalio SDP-ovac i bivši ministar financija Boris Lalovac te podržao pomoć umirovljenicima
- Mislim da je sveobuhvatan, dosta izdašan i da će sigurno utjecati da ne padne standard hrvatskih građana. Drago mi je što su prihvatili određene mjere koje je predlagao i sam SDP. To znači da može biti konstruktivnog dijaloga Vlade i oporbe, pogotovo u ovakvim kriznim situacijama- poručio je Lalovac.

Pročitano 336 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase