Ispiši ovu stranicu

Hakerski napad na još jednu ustanovu u Osijeku

Stradala su računala koja su ostala uključena preko vikenda Stradala su računala koja su ostala uključena preko vikenda Milan Paun

Policijska uprava osječko-baranjska priopćila je da je nepoznati haker napao službena računala još jedne pravne osobe iz Osijeka te ih zarazio virusom i onemogućio im korištenje. 

Na zaraženom računalu počinitelj je ostavio poruku u kojoj traži dogovor oko cijene otključavanja računala.
„Nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu te nastavljamo traganje za nepoznatim počiniteljem. Građanima savjetujemo da ne uspostavljaju kontakt s hakerima i ne plaćaju im ništa, nego da slučaj prijave policiji”, rekao je Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Neslužbeno, napadnut je informatički sustav jednoga zavoda.

U subotu je pak bio hakerski napad na službena računala Građevinskoga fakulteta u Osijeku.

Damir Varevac, dekan Građevinskog fakulteta, potvrdio je da se napad dogodio u subotu, izvan radnog vremena, a kriptirana su tri računala koja su bila uključena. Sustav zaštite je poslije detektirao maliciozan napad. Ugašena računala nisu pretrpjela nakon uključivanja nikakvu štetu. Informatičari fakulteta uspjeli su otključati dva računala, a treće nisu. Počinjena šteta nije velika.
Inače, u Osijeku je posljednjih mjeseci nekoliko tvrtki i institucija bilo metama hakerskog napada.

Zanimljivo je i da je više tvrtki platilo napadačima obnovu svojih datoteka.

Pročitano 563 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun