Ispiši ovu stranicu

Hrvati iz Crne Gore u posjetu Osijeku

Izaslanstvo je primio župan Ivan Anušić Izaslanstvo je primio župan Ivan Anušić OBŽ

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je pri posjetu Osijeku da hrvatska i druge nacionalne zajednice u Crnoj Gori "žive u trenutcima koji nose određenu tjeskobu koja je došla s promjenom društvenih i političkih prilika nakon izbora u kolovozu 2020."

Izaslanstvo Hrvata Crne Gore primio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Vuksanović je rekao kako je, prema posljednjem popisu stanovništva prije 11 godina, u Crnoj Gori živio 6021 Hrvat, što je 0,97 posto ukupnog stanovništva. Podsjetio je da su više od 60 posto kulturnog blaga na teritoriju današnje Crne Gore stvorili, njegovali i očuvali Hrvati pretci te da se s hrvatskim kulturnim blagom treba ponositi i Crna Gora i predstavljati ga svijetu.

Vuksanović je istaknuo da se Hrvati u Crnoj Gori ne žele svesti samo na folklorna društva, nego žele da se i njihov glas čuje kako bi što bolje afirmirali hrvatski identitet i zastupali sve vrijednosti tog identiteta.

"Naša izloženost je posebno izražena nakon svih ovih promjena koje su se dogodile na društveno-političkoj sceni Crne Gore, ali s potporom naše matične države i kao autohtoni narod u Boki kotorskoj, s tolikom koncentracijom naše kulture, želimo nadvladati i ono što su zakoni logike i racionalnog poimanja stvarnosti te želimo nastaviti hrvatsko trajanje u Boki", rekao je Vuksanović.

"Spremni smo na tu izloženost, i to podrazumijeva određene neugodnosti. Doživljavali smo gnjusne prijetnje u kojima se kaže da je trebalo sve Hrvate protjerati", rekao je Vuksanović dodajući da "službena Podgorica na njih nije reagirala" te da još nije pronašla one koji su uputili prijetnje.

Smatra da izbornim inženjeringom nisu oštećeni samo Hrvati u Crnoj Gori, koji su ostali bez predstavnika u najvišim državnim institucijama, nego i cijeli suverenistički blok. Podsjetio je da Hrvati u Crnoj Gori, kao najmanja zajednica, imaju izborni prag 0,35 posto, za razliku od Albanaca i Bošnjaka koji imaju 0,7 posto, a svi ostali imaju tri posto.

Župan Ivan Anušić izjavio je da su razgovarali o statusu Hrvata u Crnoj Gori te na koji način zajednica funkcionira i s kojim se problemima susreće.

"Imaju našu podršku u nastojanjima da osiguraju hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori normalne uvjete za život", rekao je župan Anušić i dodao da je prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru kako bi tamošnjim Hrvatima dao potporu u nastojanjima da što kvalitetnije sudjeluju u političkom i društvenom radu susjedne države.

 

Pročitano 299 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun