Ispiši ovu stranicu

Hrvatska voćarska zajednica nezadovoljna provedbom mjere osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Hrvatska voćarska zajednica poslala je priopćenje medijima u kojem je izrazila nezadovoljstvo provedbom Mjere 17 iz Programa ruralnog razvoja, vezano uz osiguranje voćnjaka, zbog neprihvatljivih uvjeta osiguravatelja.

U priopćenju napominju kako su, kao i svi poljoprivrednici, imali velika očekivanja od navedene mjere budući da Ministarstvo poljoprivrede pokriva 70 posto troška police osiguranja nasada, kao drugih poljoprivrednih djelatnosti i kultura, a što je trebalo znatno ojačati tržišnu poziciju voćara i ublažiti im sve učestalije štete od elementarnih nepogoda, posebno od niskih temperatura i tuče. Stoga je sve veći broj članova HVZ osiguravao proizvodnju.

Iz HVZ-a ističu kako se sve češće susreću s vrlo problematičnim situacijama kod ugovaranja, a time i likvidiranja šteta nastalih od elementarnih nepogoda pogotovu kod posljedica mraza.

- Osiguravajuće kuće nam postavljaju neprihvatljive uvjete. Uz to, svega nekoliko osiguravateljskih kuća uopće prihvaća osiguranje voćnjaka - rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, Branimir Markota te pojasnio kako su svake godine uvjeti osiguranja od mraza  sve nepovoljniji počevši od visine premije, koja je narasla na čak oko 20 posto osigurane svote, raznih franšiza koje idu do oko 60 posto pa sve do uvjeta priznavanja nastale štete i sl.

Nadalje, maksimalna svota osiguranja je limitirana na 150.000 kuna po hektaru, čime se u posebno nepovoljan položaj stavljaju visoko produktivni proizvođači. 

Najproblematičnijom drže situaciju da ove godine osiguravatelji uopće ne žele osigurati voćnjake, koji su proteklih godina imali značajnije štete, jer prema njihovim pravilima oni mogu slobodno birati koga žele odnosno ne žele osigurati.

Sa čelnicima Ministarstva poljoprivrede i vodećim osiguravateljima iz HVZ-a su obavili razgovore o tvoj problematici, ali do sada nije postignut dogovor koji bi voćarima osigurao prihvatljive uvjeta. Krajnji rok za usuglašavanje je kraj veljače.

Naglašavaju da je Ministarstvo aktivni sudionik u ugovaranju osiguranja jer pokriva 70 posto premije, čime se na ime sufinanciranja premije osiguranja u poljoprivredi, godišnje osiguravajućim kućama osigurava prihod iz proračuna od oko 200 milijuna kuna.

- Takvim pristupom voćarima, a sutra možda i drugih proizvođača, osiguravatelji pokazuju da žele osiguravati one slučajeve u poljoprivredi koji im donose samo sigurnu dobit - istaknuo je Markota. 

Pročitano 291 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI