Ispiši ovu stranicu

Novi natječaj likovnog rješenja kune na nacionalnoj strani eurokovanice

Zgrada HNB Zgrada HNB Foto: HNB

Hrvatska narodna banka objavila je novi Otvoreni natječaj za izbor likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom, prepoznatljivim elementom hrvatskog grba, u pozadini. 

Kako je priopćeno iz HNB-a, likovnim rješenjem smatrat će se izrada: idejnog rješenja – grafičkog prikaza sa slikovnim i tekstualnim detaljima kojim se prikazuje osnovni motiv i izgled nacionalne strane na kovanici od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini u dvodimenzionalnom obliku te izvedbenog rješenja – kojim je u trodimenzionalnom modelu izvedeno idejno rješenje u sadrenom, plastičnom ili drugom čvrstom materijalu.

Za potrebe stručnog odabira i davanja mišljenja o prijedlozima likovnih rješenja koji su pristigli na natječaj osniva se Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnom kovanom novcu od 1 eura s motivom životinje kune sa šahovnicom u pozadini, dodaje se u priopćenju.

Za članove žirija imenovani su ugledni hrvatski umjetnici i znanstvenici: red. prof. art. Petar Barišić, dr. sc. Tomislav Bilić, red. prof. art. Tomislav Buntak, dr. sc. Dragan Damjanović, Tatijana Gareljić, Kažimir Hraste, Vatroslav Kuliš, Lazer Rok Lumezi i red. prof. art. Ante Rašić.

Koordinatorica rada žirija je viceguvernerka Ivana Jakir-Bajo, a u njezinoj odsutnosti koordinator je viceguverner Bojan Fras.

Završni odabir prijedloga likovnih rješenja žiri je dužan izvršiti i dostaviti Komisiji za novac najkasnije do ponedjeljka, 14. ožujka 2022. Ako žiri zbog bilo kojeg razloga ne može donijeti odluku u roku, završni odabir ovlaštena je utvrditi Komisija za novac.

Inače, Komisija za novac HNB-a odlučila je prošlog tjedna da će se ponoviti natječaj za izbor idejnog i izvedbenog rješenja eurokovanice s naličjem kune nakon što je autor dizajna kovanice od 1 eura, Stjepan Pranjković, povukao dizajn zbog ukazivanja na sličnost između izgleda kune s kovanice i fotografije škotskog fotografa H. Leacha. 

Pročitano 417 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI