Ispiši ovu stranicu

Pavliček: Zašto se rezultati PAPA testa čekaju pola godine?

Pavliček: Urušava se zdravstveni sustav Pavliček: Urušava se zdravstveni sustav HRV

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček iznio je u slobodnom govoru u Hrvatskom saboru probleme hrvatskog zdravstvenog sustava, koji je nažalost, bez obzira na COVID 19 jedan veliki bolesnik sa brojnim bolestima.

''Iako u Ustavu RH u članku 70. stoji da svatko ima pravo na zdrav život, a u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti u članku 5. da svaka osoba ima pravo na zdravstvenu zaštitu i na mogućnost ostvarenja najviše moguće razine zdravlja, moramo se zapitati, je li doista zdravstvena zaštita jednaka u svim područjima RH i za sve stanovnike. Jeli dostupna? Jeli pravovremena?”, upitao se Pavliček.

Naveo je da se u Vukovaru na rezultate PAPA testa čeka 6-7 mjeseci. PAPA test je preventivna pretraga u svrhu ranog otkivanja raka vrata maternice, odnosno promjena koje bi vodile ka nastanku raka vrata maternice, koje se mogu uspješno liječiti ako se na vrijeme otkriju. Jednostavna i jeftina preventivna pretraga. Koja može život značiti.

„Ako se na nalaz čeka 6-7 mjeseci, što se moglo promijeniti u zdravlju žene? Ako ima sreće malo, no što ako je nalaz papa testa bio sumnja na malignu promjenu? Što reći ženi? Kakva je njena prognoza? Tko će snositi odgovornost ako se bolest dodatno proširila te završi sa smrtnim ishodom za pacijenticu?”, pita Pavliček.

Naveo je da je nakon niza dopisa na adrese vukovarske bolnice, HZZO-a i Ministarstva zdravstva, odgovor liječnici u primarnoj ginekološkoj ordinaciji glasi „Budite strpljici jer doktorica na specijalizaciji će doći krajem 2023. godine i tada bi trebalo sve bolje funkcionirati”.

Pavliček pita što rade ili ne rade odgovorni. Dok se zdravstveni sustav urušava, pacijenti se trebaju „strpjeti”.

„Bahatost, samouvjerenost bez temelja, neznanje, a posebice neuvažavanje savjeta s terena dovode do urušavanja zdravstvenog sustava. Imamo najveću stopu smrtnosti od kroničnih nezaraznih bolesti (infarkt srca i moždani udar), malignih bolesti. Ovakvom organizacijom i odgovorom da se „strpimo” ovo stanje se neće promijeniti”, smatra Pavliček.

Pročitano 537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun