Ispiši ovu stranicu

VEPAR - projekt zaštite od poplava

Hoćemo li nakon provedbe projekta izbjeći ovakve poplave? Hoćemo li nakon provedbe projekta izbjeći ovakve poplave? HRV

U Osijeku je održana prva godišnja konferencija projekta VEPAR čiji su partneri Hrvatske vode i i Državni hidrometeorološki zavod.

S ciljem prevencije katastrofalnih poplava već tri godine provodi se projekt VEPAR - projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj - Vodno Ekološko Praćenje, Analize i Rješenja“.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kaže da se od poplava ne možemo braniti samo vrećama.

"Važno je da se iz istog projekta nabavlja i oprema za provedbu. Riječ je o 54 crpke, 34 kilometra box barijera, čamaca, terenskih vozila i geomembrana - svega onoga što daje dodatnu sigurnost obrani od poplava. Pokrit ćemo područje od 6000 kilometara vodotoka i bit će dodatno snimljena korita kako bi se izradili odgovarajući hidrološki modeli te kako bismo imali bolje informacije o prognozi vodostaja. Iz tog je razloga puno lakše na vrijeme se pripremiti, a jedan dan puno znači kad imate pouzdane podatke vezane uz prognozu vodostaja i scenarija koji se može dogoditi. Možemo brzo mobilizirati snage i biti uspješniji u provedbi mjera obrane od poplava. Projekt VEPAR utječe i na smanjenje rizika od poplava, pokrit će izradu svih potrebnih modela, svih nedostajućih podataka na području sliva te će pružiti veću sigurnost i zaštitu naših građana. Izgradit će se i obučni centar za obranu od poplava u Baranji, kraj crpne stanice Podunavlje, vrijedan 12 milijuna kuna", rekao je Đuroković.

Državni hidrometeorološki zavod problemu klimatskih promjena pristupa iz više smjerova.

"U idućim desetljećima može se očekivati jačanje problema vezanih uz klimatske promjene. Budemo li rješavali uzroke, a to su emisije stakleničkih plinova, tada će i te promjene biti manje izražene. Mislim da projekt VEPAR provodimo u dobrom razdoblju jer su klimatske promjene još u nekom rasponu u kojem se možemo prilagoditi. Klimatske promjene očitavaju se u ovom slučaju u problemima u gospodarenju vodama, no one mogu utjecati na ljudsko zdravlje i proizvodnju hrane i slično. DHMZ-u je projekt VEPAR važan jer će omogućiti jačanje naših sustava za motrenje i prognozu te očekujemo i dalje uspješnu suradnju s Hrvatskim vodama", potvrdio je zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Ivan Güttler.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Vepar potpisan je 6. rujna 2019. godine.

Planirano trajanje projekta je četiri godine i ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznosi 250 milijuna kuna od čega će se 85% financirati sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% financiraju Hrvatske vode i DHMZ.

Pročitano 338 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun