Ispiši ovu stranicu

Rezultati istraživanja u našoj županiji pokazali velike potrebe starijih za socijalnim i zdravstvenim uslugama

Rezultati istraživanja u našoj županiji pokazali velike potrebe starijih za socijalnim i zdravstvenim uslugama Foto: Humanitarna udruga Duga

U okviru projekta Prepoznaj, reagiraj i reci STOP kojega provodi Humanitarna udruga Duga iz Vukovara, u našem je gradu održana panel rasprava i predstavljeni rezultati istraživanja Potrebe starijih osoba za socijalnim i zdravstvenim uslugama i prevencija nasilja nad starijim osobama u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Cilj je istraživanja usmjeriti pozornost na dva velika problema u našoj zajednici – neprepoznavanje i zataškavanje nasilja nad starijim osobama i nedostatak socijalnih i zdravstvenih usluga u ruralnim područjima zbog čega bi se nasilje moglo intenzivirati. U raspravi su sudjelovali voditeljica projekta Tijana Prokić, vanjska stručna suradnica Jovana Bačić Beljić, asistent na projektu Teodor Rkman, volonterka Ivana Đudarić, Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača Osijek, Mirna Marić i Marina Škarica iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, predstavnici udruga koji su sudjelovali u anketnom istzraživanju te dr.

- Uzimajući u obzir rezultate ankete, na ovoj smo panel raspravi oblikovali i neke preporuke, prvenstveno o potrebi promjene sustava i zakona kako bi se pružila odgovarajuća pomoć i zaštita žrtve nasilja. Nadalje, trebalo bi osigurati i pružiti bolju edukaciju i informiranost o formalnim i neformalnim oblicima skrbi, ne oslanjati se na kratkoročne projektne aktivnosti, nego osigurati dugoročnu pomoć u kući, osigurati dostupnost zdravstvenih usluga osobama starije životne dobi koje žive u ruralnim područjima, osigurati dostupnost hrane i osnovne materijalne pomoći s obzirom da velik broj ispitanika nema svojih prihoda te ovise o tuđoj pomoći. Važno je pravovremeno prepoznati nasilje i reagirati s ciljem prevencije i eliminacije nasilja nad starijim osobama, kako bi im omogućili bolju kvalitetu života, smanjili rizik od socijalne isključenosti, te osigurali zdravu, aktivnu i dostojnu starost – istaknula je voditeljica projekta Prokić.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 305 osoba starijih od 55 godina, od kojih je 70 posto žena i 30 posto muškaraca. Njih 45 posto je iz ruralnoga područja odnosno 136 osoba. Od mirovine živi 80 posto ispitanih, njih 7 posto od plaće, a 13 posto nema nikakav izvor prihoda. Većini ispitanika potrebna je pomoć u kući poput pospremanja, pranja rublja, kuhanja, dostave namirnica, kućnoga majstora i to u većoj mjeri ženama nego muškarcima. Izražena je kod ispitanika potreba za socijalnim uslugama, kao što su mjesta za druženje i razonodu, ali i posjete u kući. Gotovo polovina ispitanih u svome mjestu boravka nema sve zdravstvene službe, a čak njih 90 posto ima poteškoća doći do potrebne zdravstvene usluge, prvenstveno zbog financijskih mogućnosti i dostupnosti prijevoza s obzirom da većina koristi javni prijevoz ili se oslanja na tuđu pomoć.

Pročitano 605 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar