Ispiši ovu stranicu

Prije 30 godina 127 nobelovaca potpisalo apel za mir u Hrvatskoj

Prije 30 godina 127 nobelovaca potpisalo apel za mir u Hrvatskoj Foto: Sandra Grgić

Gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava održao je u srijedu konferenciju za medije na kojoj je podsjetio na jedinstvenu akciju, prije 30 godina, u kojoj je 127 nobelovaca potpisalo apel za mir u Hrvatskoj.

U razdoblju od jeseni 1991. do kraja veljače 1992. godine, 127 dobitnika Nobelove nagrade iz svih krajeva svijeta potpisalo je apel za mir u Hrvatskoj kojim su dignuli glas protiv rata, ubijanja nevinih civila te zaustavljanja jugoslavenske narodne armije u neobuzdanom uništenju.

Prema riječima gradonačelnika Ivana Penave do tada, a ni poslije toga, nikada ni jednu akciju niti inicijativu nije podržao toliki broj nobelovaca.

- Želim podsjetiti na jedan izrazito značajan događaj koji se dogodio prije 30 godina, a s kojim nažalost javnost nije dovoljno upoznata. Riječ je jedinstvenoj akciji u kojoj je 127 nobelovaca potpisalo apel za mir u Hrvatskoj, a protiv velikosrpske agresije, režima Slobodana Miloševića i napada Jugoslavenske narodne armije na Hrvatsku. Apel je potpisalo 127 dobitnika Nobelove nagrade, najvećih svjetskih umova koji su svojim radovima promijenili svijet. Oni su stali u obranu ljudskih vrijednosti i to je nešto na što bi Hrvatska morala biti izuzetno ponosna, nešto što nažalost mi u Hrvatskoj kao da skrivamo – rekao je Penava te istaknuo Williya Branta koji je jedan od potpisnika apela za mir u Hrvatskoj.

- Nije zahvalno bilo koga od 127 nobelovaca isticati no, ja ću istaknuti Wiliya Branta kancelara Njemačke, poznatog po tome da je kao kancelar Njemačke kleknuo, prilikom posjeta u Varšavi, ispred spomenika žrtvama Holokausta. Ovo je jedan čin dubokog pokajanja i istinskog kajanja za sve ono što je Njemačka tijekom totalitarno nacističkog hitlerovskog režima učinila svijetu, ali i Poljskoj i Varšavi. Nažalost, nešto slično nikada nismo vidjeli od strane Republike Srbije i aktualne vlasti Aleksandra Vučića, a niti se tko ranije udostojio ili smogao hrabrosti i čestitosti pokloniti i pokajati za grozote koje su učinjene u Republici Hrvatskoj. Ono što je Willy Brant svojim potpisom na ovu inicijativu poručio svima nama, kao čovjek koji je izuzetno svjestan teških zločina i ožiljaka koje svaki rat nosi, je da se pod hitno zaustavi masakr u Hrvatskoj - pojasnio je Penava.

POZIV NOBELOVCIMA ZA SUDJELOVANJE U OBILJEŽAVANJU DANA GRADA VUKOVARA 2022. GODINE 

Gradonačelnik je naglasio i kako je od 127 nobelovaca koji su potpisali apel za mir u Hrvatskoj, njih 30 živo. Njih 30 će Grad Vukovar, u znak zahvalnosti, pozvati na obilježavanje Dana Grada Vukovara 2022. godine.

- Zahvaljujući radu gradskih službi grada Vukovara utvrdili smo da ih je još 30-tak od supotpisnika živo te će im grad Vukovar, u znak zahvalnosti za ono što su napravili, u povodu Dana Grada 2022. godine uputiti poziv da se pridruže u obilježavanju, naravno u trošku grada Vukovara. Pozvat ćemo ih kako bi ovu inicijativu spasili od zaborava, kako bi Hrvatima i svijetu trajno usadili sjećanje na ono što se događalo i kolika nam se nepravda događala tijekom borbi za neovisnosti. Na Gradskome vijeću grada Vukovara predložit ću da Aleja ili trg u gradu Vukovaru ponese naziv prema ovim nobelovcima i da taj prostor idejno osmislimo na način koji će trajno čuvati uspomenu na ovaj jedan veličanstven događaji – naglasio je Penava.

Pročitano 515 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI