Ispiši ovu stranicu

Markotić: Izoliran prvi omikron-virus u Hrvatskoj

Markotić: Izoliran prvi omikron-virus u Hrvatskoj Foto: Arhiva HRV

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić potvrdila je inofrmaciju da je u Hrvatskoj izoliran prvi omikron-virus, što će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i važno je za državu i međunarodnu suradnju, prenosi HINA. 

- Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron-virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju - rekla je Markotić. 

Osim toga izvijestila je kako je Klinika puna pacijenata te da se pritisak ne smanjuje na jedinice za intenzivno liječenje, a gdje je također kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima.

- Dosta njih je mlađe dobi, dijelom i oni koji su bili zdravi do sada. U intenzivnoj je većina njih na respiratoru, kolege se trude maksimalno, čine sve što moderna medicina može učiniti, ali nažalost kod covida smo vidjeli da puno toga ne možemo - naglasila je Markotić.

Komentirala je i lijek protiv koronavirusa, od kojega je u Hrvatsku stiglo 1.800 doza, naglasivši kako je lijek kombinacija dva monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, "spyke" protein i onemoguće daljnje razmnožavanje i širenje virusa, a može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i slično očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti.

- Treba se primijeniti čim prije u bolničkim uvjetima, ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka četiri tjedna davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima - rekla je Markotić te pojasnila kako je riječ o skupom lijeku koji je u ispitivanju imao dobar učinak, a vjeruje da i protiv delta soja može imati dobar učinak.

Na omikron, navodi Markotić, nažalost neće imati veći učinak te je naglasila da je cijepljenje i dalje najbolja prevencija.

Pročitano 337 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI