Ispiši ovu stranicu

Na europske natječaje čeka 230 županijskih projekata

U palači Srijem održana druga sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ U palači Srijem održana druga sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika VSŽ Foto: R. Rac

U palači Srijem u Vukovar održana je druga sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije.

Dnevni rad je imao osam točaka, a neke od važnijih su izrada mreže linija javnoga prijevoza autobusima na području Vukovarsko-srijemske županije, provođenje mjera dezinskecije u 2022. godini, plan industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, kao i informacije o stanju plana razvoja Vukovarsko-srijemske županije u razdoblju od 2021. do 2027. godine.

ZA PRIJEVOZ UČENIKA TRAŽI SE HIBRIDNO RJEŠENJE
- Prijevoz učenika je zapeo u međuprostoru. Dok se ne izradi mreža linija ne mogu se sklopiti ugovori, ne može se provesti natječaj. Ako ne provedemo natječaj, naši prijevoznici će biti u kolapsu tako da ćemo pronaći neko hibridno rješenje kako bi se taj problem prebrodio. – rekao je župan vukovarsko-srijemski Damir Dekanić.

Govoreći o ljetnim najezdama komaraca na našem području, župan Dekanić je rekao kako se o tome uvijek počne voditi računa kada bude kasno.

- Da bi troškovi tretiranja komaraca mogli biti plaćeni od strane države, ti koraci moraju biti poduzeti na vrijeme. U dogovorima smo s Osječko-baranjskom županijom, koja također ima izraženi problem najezda komaraca, kako bi na vrijeme riješili tu situaciju. – kaže Dekanić.

03 KOORDINACIJA

U ŽUPANIJI 230 PROJEKATA ČEKA EUROPSKE NATJEČAJE
Govoreći o planu industrijske tranzicije Panonske Hrvatske, Ilija Cota, ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije je objasnio kako je plan nastao suradnjom osam županija kontinentalne Hrvatske.

- Plan je nastao kroz suradnju osam županijskih razvojnih agencija i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije uz savjetodavnu pomoć Svjetske banke. Projicirana vrijednost je 160 milijuna eura, a tranzicijskim planom se industriju usmjerava u pravilnu tranziciju industrije u novoj financijskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine. – objasnio je Cota.

Izvijestio je kako su govorili i o razvojnom provedbenom planu župana i razvojnim provedbenim planovima načelnika općina, a kako je rekao, riječ je o strateškim dokumentima. Radi se o petogodišnjem planu župana i načelnika, a koji mora imati svoje utemeljenje u županijskom, odnosno općinskom proračunu.

Cota je novinarima izjavio kako Vukovarsko-srijemska županija u ovome trenutku ima preko 230 projekata koji su finalizirani ili su u visokom stupnju finalizacije te su spremni za prijavu na natječaje EU-a.

- Njihova procijenjena vrijednost iznosi preko 4 milijarde kuna i s nestrpljenjem čekamo objavu natječaja – naglasio je Cota, pohvaljujući dobar dio naših gradova i općina, sve lokalne razvojne agencije, LAG-ove i sve one razvojne dionike koji u tome sudjeluju.

02 KOORDINACIJA

 
SURADNJA S GRADOVIMA I OPĆINAMA JE DOBRA
Dekanić je ispričao kako su se dotaknuli još brojnih aktualnih tema vezanih uz županijski proračun, što normalnije funkcioniranje županije u vrijeme pandemije korona virusa, jer kako navodi, bilježimo manji broj oboljelih, no smrtnost je i dalje na visokoj razini.

S obzirom na činjenicu da je sve veći broj mladih osoba koje obolijevaju, očito je da ćemo se morati ozbiljnije pridržavati mjera koje su propisane. – rekao je župan.

Osvrćući se na suradnju Županije s gradovima i općinama na kraju 2021. godine, župan Dekanić je ispričao kako je suradnja dobra.

- Uvijek ima onih gradova i općina koje su otvorenije za suradnju i onih koji to nisu. Kao župan uvijek svima nudim maksimalnu i jednaku suradnju. – zaključio je Dekanić. 

Pročitano 429 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac