Ispiši ovu stranicu

Penava: Mudrost i hrabrost dr. Franje Tuđmana neka nam bude podsjetnik pri našem svakodnevnom doprinosu hrvatskome društvu

Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik Foto: predsjednik.hr

Povodom 22. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, uputio je simboličnu poruku koju prenosimo u cijelosti.

"Danas, na 22. godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana iskazujemo posebno poštovanje i vječnu zahvalu na njegovom nemjerljivom doprinosu i vrijednostima koje je ugradio u stvaranje samostalne i suverene Republike Hrvatske.
Mudrost i hrabrost čovjeka koji je višestoljetni hrvatski san o samostalnosti pretvorio u stvarnost neka nam bude podsjetnik u našem svakodnevnom doprinosu hrvatskome društvu.
Neka mu je vječna hvala i slava!" - naveo je Penava u poruci.

TVORAC MODERNE, SAMOSTALNE I NEOVISNE HRVATSKE

Uoči ponoći, 10. prosinca 1999. godine u Zagrebu, umro je dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne hrvatske države i njezin prvi predsjednik. Hrvatska radiotelevizija ubrzo nakon toga je na sva tri televizijska programa emitirala Izvanredne vijesti.

Kao antifašist, vojnik, a poslije znanstveni istraživač, dr. Franjo Tuđman je i pod cijenu sudskih progona godinama uporno tragao za rješenjima kojima bi se ostvarila hrvatska samostalnost. Pri tom je poučen nizom povijesnih iluzija i političkih razdora osmislio perspektivnu sintezu svih pozitivnih odrednica hrvatske politike te zagovarao jedinstvo domovinske i iseljene Hrvatske.

Takva je politika donijela pobjedu HDZ-a na prvim demokratskim izborima 1990., a dr. Tuđmanu predsjednički položaj u dva izborna mandata. Predvodeći hrvatski narod, velikosrpsku agresiju prekinuo je 1991. vojnom pobjedom i priznanjem hrvatske samostalnosti, unatoč nesklonosti međunarodne zajednice, a zatim je uspio osloboditi okupirane krajeve pobjedničkim Bljeskom i Olujom. Tuđman je bez žrtava vratio domovini i oteto hrvatsko Podunavlje.

Grob Franje Tuđmana
Grob dr. Franje Tuđmana, prvoga hrvatskog predsjednika na zagrebačkom groblju Mirogoj

Njegov je životni cilj bio ostvariti demokratsko i bogato društvo sa složnim narodom u suverenoj i uspravnoj Hrvatskoj.

Tranzicijske teškoće ostale su do kraja njegova života izazov koji se rješava s mukom, protkan mnogim političkim nesuglasjima te gospodarskim i socijalnim problemima. Neki od njih nisu riješeni ni do danas, no unatoč svemu, dr. Franjo Tuđman, pamti se kao prvi hrvatski političar koji je uspio ujediniti sve narodne snage na putu do neovisne države, tog sna mnogih hrvatskih naraštaja.

Pročitano 512 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac