Ispiši ovu stranicu

Paljenjem prve adventske svijeće započele 24. Vukovarske adventske svečanosti

Paljenjem prve adventske svijeće započele 24. Vukovarske adventske svečanosti Foto: Sandra Grgić

Već 24. godinu za redom Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom Vukovar, Javnom ustanovom u kulturi Hrvatskim domom Vukovar te s Turističkom zajednicom grada Vukovara uz stalnu potporu Grada Vukovara organizira vukovarske adventske svečanosti.

Paljenjem prve svijeće započele su 24. Vukovarske adventske svečanosti koje nas u duhu tradicijske kulture kroz četiri tjedna adventa uvode u Božić – blagdan svjetla, mira i ljubavi.

Adventski vijenac blagoslovio je vukovarski gvardijan fra Josip Poleto te tom prilikom naglasio kako adventsko svjetlo koje obasjava advent trebamo nositi u sebi.

- Jedni drugima želimo biti radost i sreća baš kao što su djeca sreća svojim roditeljima, kao što je Isus bio sreća i radost Mariji i Josipu tako i mi želimo biti sreća jedni drugima. Naša je velika sreća što nas ima, što smo obitelj i što želimo biti jedna velika obitelj, znajući da svi potječemo od istoga oca koji nas neizmjerno ljubi, a to je Bog. Kroz ovo vrijeme došašća pripremamo se za njegov dolazak u naša srca i naše duše. Neka radost Božića uđe u naše obitelji, neka se uistinu doživi sreća u svim obiteljima. Neka nas Bog blagoslovi – rekao je Poleto.

Prvu adventsku svijeću u Dvorcu Eltz upalio je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava te tim povodom svima poželio mir, spokoj i sreću.

- Drago mi je da smo se danas okupili, po 24. puta na Vukovarskim adventskim svečanostima u još bogatijem izdanju zahvaljujući gospodinu Stephanu Lupinu i njegovoj izložbi. Zahvaljujem se Hrvatskom kulturno-glazbenom društvu Dunav, Turističkoj zajednici Vukovar, Hrvatskom domu Vukovar, Gradskom muzeju Vukovar, našim franjevcima koji svake godine organiziraju Adventske svečanosti kao i svima koji su se okupili u našem muzeju. Prva adventska svijeća je svijeća nade i iščekivanja i želim da mir i nada uđu u svaki vukovarski dom – rekao je gradonačelnik Penava prilikom otvorenja Adventskih svečanosti u Vukovaru.

Svečanosti paljenja prve adventske svijeće upotpunili su članovi Hrvatskog kulturno-glazbenog društva Dunav i učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića. 

KUDD DTŠ

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić, naglasila je kako ovogodišnje 24. vukovarske adventske svečanosti nose naziv Vukovar - 30 godina u zagrljaju obitelji.

- Ovo je godina koju je papa Franjo proglasio godinom sv. Josipa. Još sredinom 17. stoljeća Hrvatski sabor donio je odluku da sv. Josip bude zaštitnik hrvatskog naroda. Upravo ove godine obilježavamo 30 godina od početka Domovinskog rata i 30 godina od kada je naš Vukovar u zagrljaju cijele Republike Hrvatske. Upravo zbog toga ovogodišnje adventske svečanosti dobile su naziv Vukovar – 30 godina u zagrljaju obitelji – pojasnila je Ruža Marić.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, Marina Sekulić otkrila je što krije program 24. Vukovarskih Adventskih svečanosti.

- Brojni su sadržaji ovogodišnjih svečanosti. Kroz četiri vikenda Adventa imat ćemo 17 raznih koncerata, tu će biti tamburaških sastava, DJ-eva, bendova duhovne glazbe tako da će biti organizirano za svakoga ponešto. U našem kutku Djeda Božičnjaka, u galeriji Oranžerija održat će se i radionice za djecu, a tu je i klizalište i bogata ugostiteljska ponuda tako da vjerujem da ćemo zaista uživati u ovome vremenu došašća – rekla je Sekulić pojasnivši i kako su, poučeni prošlogodišnjim iskustvom i lošom epidemiološkom slikom, u pripremu programa Adventa u Vukovaru krenuli ranije nego prijašnjih godina.

- U pripremu samog događanja krenuli smo vrlo rano i sve smo pripremili, ali naravno ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala program će se mijenjati. U svakom slučaju, grad će ostati okićen. Imamo i brojne druge sadržaje, kao što su mjesta za fotografiranje i stvaranje novih uspomena tako ćemo na taj način ipak nastojati održati duh Božića u Vukovaru – pojasnila je Sekulić.

Stephano Lupino Vukovar

Čarolija u Eltzu započela je i otvorenjem Kutka Djeda Božićnjaka, a u sklopu programa paljenja prve adventske svijeće otvorena je Izložba Stefana Lupina te koncert grupe GITAREL.

Gitarel

Pročitano 534 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI