Ispiši ovu stranicu

Trošak epidemije prešao je 40 milijardi kuna

Trošak epidemije prešao je 40 milijardi kuna Foto: Arhiva HRV

Ministar financija Zdravko Marić je predstavljajući rebalans ovogodišnjeg državnog proračuna, iznio podatak da je ukupan trošak COVID-19 samo za državni proračun, u nepune dvije godine prešao iznos od 40 milijardi kuna no, poručio je kako je efekt COVID-a, bez obzira na to koliko jak, bio jednokratan.

- Najveći dio troška odnosi se na mjere za očuvanje radnih mjesta, izravne i neizravne, a to su porezi, doprinosi, sve što je država preuzimala na svoja leđa – pojasnio je Marić.

Marić je pojasnio i kako se rebalansom ukupni prihodi proračuna povećavaju za 3,3 milijarde kuna, na 153,6 milijardi kuna, a rashodi za šest milijardi, na 173,3 milijarde kuna. Očekuje se da će državni proračun bilježiti manjak od 19,7 milijardi kuna ili 4,7 % BDP-a, dok će manjak opće države biti 18,9 milijardi kuna ili 4,5 % BDP-a. Ministar je ponovio da su revidirane procjene rasta BDP-a za ovu godinu s prvotno planiranih 5,2 % na oko 9 %.

- Kad gledamo sve sastavnice BDP-a, osim investicija, i to u segmentu privatnih, na svim kategorijama imamo značajno povećanje – rekao je ministar Marić te iznio procjenu kretanja cijena, odnosno inflacije.

- Bez obzira na posljednjih nekoliko mjeseci i ubrzanu, vidljivu inflaciju, naša procjena za ovu godinu je 2,4 % za prosječnu godišnju inflaciju. Iako revidiramo deficit s 3,8 na 4,5 %, ove godine očekujemo, s obzirom na puno veću stopu rasta od očekivanja, ponovno smanjivanje udjela javnog duga u BDP-u na 83,1 posto. Pandemija i dijelom potres jednokratno su udio javnog duga u BDP-u podignuli na 87,3 % i izbrisali sav efekt te četiri godine – naglasio je Marić.

Pročitano 438 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI