Ispiši ovu stranicu

Udurga Prostata kestenijadom ukazala na važnost prevencije raka porstate

Kestenijada Udruge Prostata u središtu grada Kestenijada Udruge Prostata u središtu grada Miroslav Čorak

Vukovarska podružnica Udruge za prevenciju raka prostate uz podršku grada Vukovara organizirala je tradicionalnu kestenijadu u središtu grada s ciljem ukazivanja na važnost prevencije raka prostate. Članovi udruge građanima su djelili pečeno kestenje iz razloga što prostata oblikom podsjeća na plod pitomog kestena.


Dopredsjednik udruge Prostata Josip Šumiga naglasio je kako udruga u Vukovaru djeluje 15 godina i svojim radom ukazuje na važnost prevencije raka prostate.
- Naša udruga postoji 15 godina i radosni smo što smo opstali kroz ovako dugačak vremenski period. Svake godine 30. listopada mi pečemo kestenje i na taj način želimo educirati naše sugrađane o važnosti prevencije ove bolesti. Redovite preglede preporučamo svim muškarcima starijim od 50 godina, slično kao što pridajemo važnost svojim automobilima tako bi smo trebali pregledavati prostatu barem jednom godišnje kako bi smo spriječili neželjene posljedice, rekao je Šumiga te se zahvalio Gradu Vukovaru na podršci u radu udruge.

Kestenijadu je posjetio i liječnik urolog Vaso Žarkić iz Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar koji je istaknuo kako je rak prostate drugi najčešći karcinom kod muškaraca, odmah nakon karcinoma pluća.
- Informiranje građana i podizanje svijesti izuzetno je bitno. Rak prostate je izliječiv ako se otrkije na vrijeme, a danas je taj karcinom drugi najčešći kod muškaraca nakon karcinoma pluća. U cijeloj Europi kroz pokret Movember se ukazuje na potrebu rane dijagnostike karcinoma prostate. Muškarci, ali i članovi njihovih obitelji trebaju biti svjesni da se prostata nakon pedesete godine života mjenja u nekom smjeru. Zbog toga svaki muškarac nakon te životne dobi mora svake godine odgovoriti na osnovna zdravstvena pitanja. Zato je potrebno raditi nalaze krvi, prostatični marker i ultrazvuk kako bi se provjerili mokraćni organi, istaknuo je Žarkić

Podrušku ovoj akciji iskazao je i zamjenik gradonačelnika Grada Vukovar Filip Sušac koji je istaknuo kako će Grad Vukovar uvijek imati razumijevanja za rad udruga civilnog društva.
- Ovakvim događanjima ukazuje se na važnost preventivnih zdravstvenih mjera kod mušlaraca, a Grad Vukovar s Udrugom Prostata ima odličan odnos, kao i sa svim ostalim udrugama civilnog društva za koje ćemo uvijek biti na raspolaganju jer smatramo kako su udruge civilnog društva jako bitan čimbenik u razvoju naše zajednice, rekao je Sušac.

 

Pročitano 478 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI