Ispiši ovu stranicu

Rodna perspektiva u vojnim operacijama

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Centar za sigurnosnu suradnju u razdoblju od 6. do 16. rujna proveo je tečaj „Gender Training of Trainers Course” (GTOT) u suradnji sa Nordijskim centrom za integraciju rodne perspektive u vojnim operacijama (Nordic Centre for Gender in Military Operations - NCGM) te Upravom za personalne poslove Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (GS OS RH), javlja Media servis.  

Cilj tečaja je obuka obučavatelja rodne perspektive u vojnim operacijama na strategijskoj, operativnoj i taktičkoj razini kao i u nacionalnom okruženju odnosno na nacionalnoj razini (uz potporu implementacije Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1325 o ženama, miru i sigurnosti te popratnih nacionalnih akcijskih planova i relevantnih dokumentima NATO-a sa ciljem integracije rodne perspektive).

Desetodnevni intenzivni GTOT tečaj osmišljen je kao kombinacija predavanja, odgovarajućeg individualnog i sindikalnog rada s ravnomjernim teoretskim te praktičnim aktivnostima koje su provedene uz primjenu različitih metoda učenja (uključujući „Roleplaying“), a na kraju kojeg su polaznici pristupili završnom ispitu. Tečaj se proveo u skladu s NATO certificiranim nastavnim planom i programom NCGM-a (NCGM je nositelj razvoja područja „NATO Gender Discipline“) s određenim poboljšanjima i prilagodbama, a u skladu s naučenim lekcijama iz prethodnih tečajeva, održanih od 2014. godine nadalje.

Kako bi polaznici stekli najosnovniju razinu predznanja o tematici, prije dolaska na tečaj bili su dužni završiti NATO-ov tečaj na daljinu vezan za poboljšanje operativne učinkovitosti integriranjem rodne perspektive "ADL 169 - Increasing Operational Effectiveness by Integrating Gender Perspective". Na službenom otvaranju sedmog GTOT tečaja, 6. rujna 2021., sudjelovali su zamjenik direktora RACVIAC-a, general bojnik Slaven Zdilar, zapovjednik NCGM-a, pukovnik Peter Östman, predstavnik Ministarstva obrane RH, brigadir Boženko Đevoić te predstavnik Personalne uprave Glavnog stožera OS RH, brigadir Stipe Pranjć. Direktor tečaja bio je brigadir Fahir Žilić (Oružane snage BiH), a većina instruktora i voditelja sindikata došla je iz zemalja Jugoistočne Europe.

Od ostalih zemalja bili su prisutni predstavnici oružanih snaga Švedske i Portugala. Tečaj je imao ukupno 35 sudionika; polaznika je bilo 20 (časnici i dočasnici te civilni ekvivalenti iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Rumunjske i Srbije), a ostali su sudjelovali u svojstvu instruktora (stručnjaci za tematiku i instruktori iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Portugala, Švedske, Turske i osoblje RACVIAC - a.) te administrativnog i pomoćnog osoblja. Svi su polaznici uspješno položili ispit te stekli kompetencije za učinkovito planiranje, provođenje i vrednovanje obuke osoblja sigurnosnog sektora u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Osim direktora RACVIAC -a, umirovljenog general bojnika Jeronima Baze, svečanosti zatvaranja GTOT tečaja nazočio je i zapovjednik NCGM-a, pukovnik Peter Östman te predstavnik Ministarstva obrane/OS RH, brigadir Boženko Đevoić.

​GTOT tečaj je najduža te ujedno najzahtjevnija aktivnost RACVIAC-a u smislu broja instruktora angažiranih za potrebe tečaja i razine primijenjene IT podrške, tim više što je ovo prva aktivnost održana u RACVAC-u uživo nakon gotovo dvije godine. Ovaj poseban tečaj koji se provodi u RACVIAC-u izvrstan je primjer visoke razine suradnje i sinergije postignute između tri glavna organizacijska partnera u korištenju međusobnih resursa i podrške koja uspješno traje od 2014. godine.

Pročitano 393 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar