Ispiši ovu stranicu

Biciklistički maraton "Da se ne zaboravi" stigao u Vukovar

Biciklistički maraton "Da se ne zaboravi" stigao u Vukovar Foto: Kunji/Grgić

Pripadnici policijske udruge IPA regionalnog kluba Međimurje u prošlu su nedjelju krenuli na biciklistički maraton pod nazivom "Da se ne zaboravi" od Dubrovnika do Vukovara, dug preko 800 kilometara. Danas, 12. rujna oko 15 sati stigli su u Vukovar kod Spomen doma hrvatskih braniteljima na Trpinjskoj cesti.

Maraton su odvozili u spomen na posljednju skupinu policijskih službenika iz varaždinske i međimurske Policijske uprave, koje su tada bile jedna uprava, a iz kojih su prije 30 godina krenuli u Vukovar i ondje ostali do kraja obrane grada.

Prije 30 godina, 11. rujna 1991. godine iz Čakovca i Varaždina, krenula je posljednja grupa policajaca Policijske uprave varaždinske prema Vukovaru kako bi pomogli u obrani grada. Od ukupnog broja pripadnika upućenih u Vukovar, njih 185, poginuo je 21 policijski službenik, dok se za četvoricom još traga i vode se nestalima. Ukupno je ranjeno 66 policijskih službenika, a od posljedica rata i logora nakon rata preminulo je 11 pripadnika Postrojbe. U srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

slika dres

Na putu je bilo sedam biciklista, uz dva člana u logistici, a među njima je i Darko Dragičević, predsjednik Regionalnog kluba IPA-Međimurje.

- Krenuli smo 5. rujna iz Dubrovnika i odvozili smo osam dionica. U Dubrovniku jesmo vjerovali da to možemo, ali evo do sada nismo znali hoćemo li uspjeti. Nakon 840 kilometara evo nas ovdje na Trpinjskoj cesti koja čuva veliku priču Međimurskih i Varaždinskih policajaca. Hvala im i slava im, a naši biciklisti su na ovaj način podsjetili i očuvali uspomenu na se branitelje - rekao je Dragičević.

Bicikliste je u cilju dočekao zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac koji se zahvalio biciklistima u ime Grada što su ponovno podsjetili na sve žrtve rata, na branitelje koji su 1991. godine došli braniti Vukovar.

- Mnogi se nisu nikada vratili svojim kućama, a nekoliko onih koji su preživjeli srpske koncentracijske logore danas su vozili maraton i ja im se od srca zahvaljujem što čuvaju uspomenu na Domovinski rat - rekao je Sušac.

Pročitano 485 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI