Ispiši ovu stranicu

Europska komisija: Hrvatska je spremna za članstvo

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV

Hrvatska ispunjava obveze i zahtjeve iz pristupnih pregovora u svim poglavljima i bit će spremna za članstvo 1. srpnja 2013., zaključak je iz završenog izvještaja o pretpristupnoj kontroli koji je objavila Europska komisija, a kojega je povjerenik za proširenje Štefan Fule predstavio u Zagrebu. Hrvatska je dovršila deset prioritetnih zadaća identificiranih u Sveobuhvatnom izvještaju komisije iz listopada 2012.,  i u komisiji su  uvjereni da će Hrvatska biti spremna za članstvo 1. srpnja ove godine, ključna je rečenica u zaključku izvještaja koji osigurava da se na vrijeme dovrši ratifikacija pristupnog ugovora u preostalim zemljama članicama. 

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović iskazao je zadovoljstvo time što je Europska komisija (EK) u posljednjem izvješću o monitoringu Hrvatske prepoznala Hrvatsku kao pravnu državu koja donosi dobra pravila i provodi ih, prenosi HINA. Odgovarajući na novinarsko pitanje na zajedničkoj konferenciji za novinare s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fuelom, nakon njegovog predstavljanja posljednjeg komisijinog izvješća o montoringu Hrvatske na posebnoj sjednici Vlade Milanović je rekao da su partneri u dijalogu pripadnici srpske političke zajednice u Hrvatskoj koji žele biti politički angažirani kao etnički Srbi, "što je njihovo ustavno pravo". 

 

"Oni su razumni, suzdržani u traženju nekih svojih prava jer razumiju trenutak u kojem se nalazimo, kao što razumijemo i mi",  rekao je Milanović. "

No, zakon je zakon, dobar je - ne bih se skrivao iza lošeg zakona nego bi ga mijenjao - i on će se provoditi" kazao je Milanović u odgovoru na novinarsko pitanje.

 

Pročitano 1772 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar