Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 62

Tehnostan brine o 48 dizala u višestambenim zgradama

  • Ponedjeljak, Kol 02 2021
  • Piše: 

Većina vukovarskih višekatnica opremljena je dizalima što znatno olakšava stanovanje u njima. Dizala u višestambenim zgradama pripadaju zajedničkom dijelu i stoga se sve radnje neophodne za funkcioniranje dizala financiraju izu sredstava pričuve te zgrade.  Direktor gradske tvrtke Tehnostan koja upravlja višestambenim zgradama u Vukovaru, Kristijan Lovrenščak  naglasio je kako je većina vukovarskih višekatnica opremljena dizalom.

-Na održavanju imamo ukupno 48 dizala i sva su funkcionalna. Da bi se takvo stanje održalo potrebno je raditi redovne preglede i redovne servise sukladno Pravilniku o sigurnosti dizala u uporabi. Servis se radi minimalno jednom mjesečno, a redovni pregled koncem godine.- naglasio je Lovrenščak.

Pojasnio je kako se Pravilnik o sigurnosti dizala u  uporabi mijenja i dorađuje pa tako od siječnja 2019. godine dizalo koje se nalazi u višestambenoj zgradi mora biti opremljeno uređajima za dvosmjernu komunikaciju u slučaju da se netko od korisnika dizala zaglavi u njemu.

-Sva naša dizala opremljena su s jednim signalnim prekidačem koji kad se drži pritisnut četiri sekunde uspostavlja sa servisom dvosmjernu komunikaciju, serviser se poziva na mobitel i uspostavlja se govorna komunikacija u kojoj će serviser  reći osobi koja se zaglavila u dizalu što treba činiti do njegovoga dolaska. – pojašnjava Lovrenščak.

Za zgrade koje nemaju dizalo, a žele ga ugraditi potrebno je prikupiti 100 posto potpisa svih stanara u zgradi  i osigurati sredstva za ugradnju dizala. Cijena ugradnje dizala ovisi o tome koliko je potrebno napraviti predradnji odnosno ima li zgrada uvjete da se ugradi okno za dizalo ili su potrebni neki veći radovi. Ukoliko je izvedivo da se u zgradi napravi okno onda ugradnja dizala može koštati između 300 i 400 tisuća kuna. No cijena ovisi i o visini zgrade i broju stanica. No za  većinu zgrada u Vukovaru cijena bi bila između 300 i 400 tisuća kuna.

Lovrenščak je najavio i mogućnost ugradnje dizala u zgradama koje ga nemaju ukoliko budu te zgrade budu išle u energetsku obnovu, a natječaj za energetsku obnovu bude sadržavao i ugradnju dizala. Ugradnja dizala ovisi prvenstveno o suvlasnicima odnosno stanarima zgrade koji donose odluku o tome i zahtjev predaju upravitelju a on iznalazi tehnička rješenja za realizaciju dizala.

Pročitano 448 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase