Ispiši ovu stranicu

Kreće izgradnja sunčane elektrane na objektima Vodovoda grada Vukovara

Kreće izgradnja sunčane elektrane na objektima Vodovoda grada Vukovara Foto: Marija Molnar

Direktor gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara d.o.o. (VGV) Dario Tišov i direktor tvrtke Solaris Pons d.o.o. Jurica Gorup potpisali su u vukovarskoj gradskoj vijećnici i u nazočnosti gradonačelnika Vukovara Ivana Penave Ugovor o izvođenju radova na izgradnji sunčane elektrane na objektima Vodovoda grada Vukovara.

-Projekt pod nazivom Energijom sunca do pitke vode započeli smo prošle godine nakon preliminarne studije isplativosti koja nam je bila poticaj da krenemo u projektiranje. U travnju ove godine raspisan je javni natječaj za izgradnju solarne elektrane ukupne snage 480 kW koju ćemo montirati na krovištima pogona za proizvodnju vode, garažama i upravnoj zgradi VGV-a. Nakon provedenog postupka javne nabave, izabrana je kao najpovoljnija, između više ponuđača, tvrtka Solaris Pons d.o.o. Ovdje je riječ o prvoj od tri planirane faze izgradnje sunčane elektrane čijom ćemo snagom proizvesti 63 posto električne energije potrebne za proizvodnju pitke vode. Naime, iz Dunava dohvaćamo 98 posto vode koju distribuiramo korisnicima. Za obradu te vode potrebna je električna energija kao i za isporuku krajnjim korisnicima tako da će ova investicija uvelike olakšati i napraviti određene uštede našem poduzeću – istaknuo je direktor VGV-a Dario Tišov.

Rok za izvođenje radova je 150 dana, a cijela je investicija vrijedna 2.244.999,99 kuna s PDV-om.  Povrat investicije očekuje se za pet do šest godina, sukladno analizi u kojoj je uzet broj sunčanih dana zadnjih deset godina. 

Izgradnjom sunčane elektrane, samo u ovoj fazi očekuje se smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida (CO2) u okoliš za otprilike 160 tisuća kilograma na godišnjoj razini, a takav pristup zaštiti okoliša i nastojanjima vukovarskoga Vodovoda da prati tzv.zelene trendove pozdravio je i gradonačelnik Penava

-Putem ovog projekta pratimo ono što se događa u svijetu, razvoj tehnologije, ekološke trendove koji teže održivosti života na planetu, a sve je povezano s emisijom ugljičnog dioksida odnosno potrošnjom fosilnih goriva. Čestitam Vodovodu, direktoru i njegovom timu na hrabrosti da naprave ovaj iskorak ka energetskoj neovisnosti. Veseli me vidjeti da je vukovarski Vodovod jedna dobra, kvalitetna i napredna tvrtka u kojoj razmišljaju o budućnosti i perspektivi, poslovanju i krajnjim korisnicima te ambijentu u kojem se posluje. Ovaj je projekt nagovještaj novih pristupa jer smo svjesni velikih klimatskih poremećaja i promjena. Nadam se da nikad nije kasno i da će ovakvi, naoko sitni koraci u konačnici dovesti do ishoda koji će nam omogućiti održivi razvoj i život u gradu, Slavoniji, Hrvatskoj i cijelom našem planetu – istaknuo je Penava.

 

Pročitano 493 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar