Ispiši ovu stranicu

Hrvatska danas počinje izdavati covid putovnice

Hrvatska danas počinje izdavati covid putovnice HZZO

Hrvatska od danas izdaje digitalne covid potvrde, nakon što je jučer uspostavljen nacionalni sustav za njihovo izdavanje prema odluci Vlade. Dogovor o njihovu priznavanju postignut je s više od deset država, među njima i Austrijom, pa putnici u tu zemlju ne moraju u karantenu ako su cijepljeni, imaju negativni test ili su preboljeli covid.

Na razini Europske unije covid putovnice stupaju na snagu od 1. srpnja, a uoči toga Europska komisija je članicama predložila postupno ukidanje ograničenja za dolaske.

- Potpuno cijepljene osobe 14 dana nakon primitka druge doze, kao i oni koji su preboljeli covid u proteklih 180 dana bez ograničenja mogu preći granice bez obzira na to iz koje su zemlje članice - rekao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders te dodatno pojasnio što s onima koji ne spadaju u te dvije kategorije.

- Mjere treba prilagođavati ovisno o tome kako je klasificirana zemlja iz koje dolazite. Nema ograničenja dolazite li iz zelene zone. Ako dolazite iz narančaste zone može se tražiti testiranje, a ako dolazite iz crvene zone može se tražiti karantena dok nećete imati negativan test – rekao je Reynders.

Dodao je kako ograničenja ostaju za one iz tamno crvenih zona, a kako bi olakšali građanima testiranja Komisija je predložila da se rezultati PCR testa priznaju 72 sata, a brzog antigenskog 48 sati. Komisija predlaže i uvoeđenje tzv. hitne kočnice prema kojoj članice mogu vratiti sva ograničenja za prelazak granica ukoliko se epidemiološka situacija u zemlji pogorša.

Pročitano 467 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI