Ispiši ovu stranicu

Božinović o COVID putovnicama

Božinović o COVID putovnicama Foto:L Arhiva HRV

Na održanoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite epidemiolog Krunoslav Capak iznio je podatke o broju novooboljelih.

Broj novooboljelih je 1.435, prije tjedan dana bilo je 2.007, a tjedan dana prije 2.529. U prošlom tjednu bilo je 9.557 novooboljelih, a u ovom 7.314, što je za 23.5 posto manje. Trenutna prosječna incidencija 14-dnevna je 578,5. Najniža u Istarskoj, najviša u Varaždinskoj. Kumulativna stopa smrtnosti je 1.812,4 te smo na 19. mjestu u EU prema tom parametru – rekao je Capak te dodao kako smo na današnji dan prešli milijun potrošenih doza cijepiva.

Na novinarsko pitanje kada će Hrvatska uvesti digitalne zelene potvrde za prekogranična putovanja ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se tek mora usvojiti konačni prijedlog na jednom od sastanaka Vijeća u prvoj polovici lipnja te dodao:

- Radi se o digitalnim zelenim potvrdama. Na sastanku vijeća je održana politička rasprava. 28. travnja Europski je parlament većinom glasova dao podršku prijedlozima, a konačni prijedlog treba se tek usvojiti. Mi smo u naprednoj fazi izrade nacionalnog tehničkog rješenja te smo spremni na testiranje s drugim članicama. Treba naglasiti važnost baza, preciznost upisivanja podataka jer će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele, testirane i koje su cijepljene. Hrvatska je podržava od samog početka jer je to za nas značajno s više aspekata – rekao je Božinović te pojasnio kako će se potvrde izdavati u digitalnom pdf format, a potvrde u fizičkom obliku u nekih 150 ispostava HZJZ-a.

Pročitano 498 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI