Ispiši ovu stranicu

Nikola Kajkić predao dr.Vesni Bosanac dio dokumentacije nestale iz bolnice 1991

Nikola Kajkić predao dr.Vesni Bosanac dio dokumentacije nestale iz bolnice 1991 Foto: Marija Molnar

Poznati istražitelj ratnih zločina Nikola Kajkić zajedno s hrvatskom braniteljicom dr.Mirjanom Semenić Rutko te Franjom Šoljićem, predsjednikom Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, predao je ravnateljici Nacionalne memorijalne bolnice  dr.Vesni Bosanac dokumentaciju otuđenu nakon pada grada i odnesenu u Srbiju.  Riječ je o dijelu dokumentacije iz Medicinskog centra Vukovar – ratne vukovarske bolnice .

- Još uvijek na žalost tu nema dokumentacije za kojom tragamo od 1991. godine  o našim ranjenicima. Ovo su knjige narudžbi iz naše bolničke ljekarne gdje se vidi što smo sve tražili i naručivali. Većinu toga nismo ni dobili. Ovaj će materijal svakako poslužiti za naš muzej i arhivu. Također,  ovdje je nekakav stručni rad liječnika koji su u to ratno vrijeme radili s nama, a prvi je autor dr.Mladen Ivanković. Ne znam je li taj rad i gdje objavio, no odnosi se na ranjavanja i ranjenike do 20.studenoga 1991. godine. Nakon što smo se vratili u grad, u bolnici smo zatekli dr.Ivankovića i jedno je vrijeme radio s nama, ali nije našao za shodno obavijestiti nas o ovom radu.  Ono što također prvi put vidim je i nekakva forma dnevnika koju je dr.Ivanković  vodio i to ćemo proučiti – rekla je dr.Bosanac.

Kajkić je naglasio da su sedam knjiga dokumenata originali koje je dobio u Srbiji istražujući ratne zločine, a koje želi vratiti Nacionalnoj memorijalnoj bolnici.

-Ovdje je dio materijala kojeg su srbočetnici 1991. godine odnijeli iz bolnice i očiti pokazatelj da dokumentacija postoji. Oni koji su je oteli, trebali bi ju vratiti kako bi se jednom za svagda otrila istina  i kako bi ostala našim mlađim generacijama. Dao sam svoj doprinos u tom cilju koliko sam mogao – poručio je Kajkić.

Pročitano 1113 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar