Ispiši ovu stranicu

Bauk: U Vukovaru je 39,5 posto više birača nego punoljetnih stanovnika

Ministar uprave smatra da postupanje nadležnih tijela oko provjere prebivališta u Vukovaru treba  biti prioritet Ministar uprave smatra da postupanje nadležnih tijela oko provjere prebivališta u Vukovaru treba biti prioritet Foto: Arhiv HRV

Ministar uprave Arsen Bauk na svojoj je facebook stranici izrazio kako podržava zahtjev vukovarskoga HDZ-a da se provjeri prebivalište i uskladi popis birača s popisom stanovništva u Vukovaru. Navodi kako je taj zahtjev na tragu politike Vlade RH zbog čega su i doneseni novi zakoni o prebivalištu i registru birača. Izražava i žaljenje što vukovarski HDZ nije isto zatražio i od prethodne Vlade RH u kojoj je, navodi Bauk, HDZ imao dominantu ulogu zajedno s njihovim koalicijskim partnerom SDSS-om. Pozvao je i gradske vijećnike u Vukovaru da ostvare prava koja im daju novi zakoni i zatraže uvid u registar birača te policiji prijave sve nepravilnosti i netočnosti koje uoče.

Ministar Bauk nadalje navodi kako je popisom stanovništva 2011. godine u Vukovaru utvrđen broj od 23.018 punoljetnih stanovnika. U isto je vrijeme u registru birača  utvrđeno  32.205 punoljetnih državljana s prebivalištem na području Vukovara. Broj birača u registru veći je od broja punoljetnih stanovnika za 9.187.

 Prema Baukovom navodu, temeljem Zakona o registru birača kada bi danas bili izbori,  u popis birača ušlo bi 27.795 birača koji imaju važeću osobnu iskaznicu. Prema nacionalnoj strukturi u popisu stanovništva i registru birača,  Hrvata u registru birača ima 16.427,  u popisu birača s važećim osobnim iskaznicama  15.082, a po popisu stanovništva, punoljetnih je 13.203.

Srba u registru birača ima 12.651, u popisu birača s važećim dokumentima 10.366, a po popisu stanovništva punoljetnih je 8.026.

Ostalih je u registru birača 3.127, u popisu birača s važećim dokumentima  2.347, a po popisu stanovništva punoljetnih je  1.789.  Od 9.187 birača kojih ima više nego punoljetnih stanovnika, prema nacionalnoj strukturi Hrvata bi bilo 3.224, Srba 4.625, a ostalih 1.338, navodi Bauk. 

Kada se gledaju samo osobe s važećim dokumentima, njih je 4.724 više od popisanih punoljetnih osoba, a po nacionalnoj strukturi Hrvata bi bilo 1.879, Srba 2.340 i ostalih 558.

Bauk zaključuje da je u Vukovaru 39,5%  birača više nego punoljetnih stanovnika (prosjek RH je 17,4%) što jest indikator da bi postupanje nadležnih tijela trebalo biti prioritet.  Dodaje i kako u registru birača udio pripadnika srpske nacionalne manjine  čini 39,28%, dok ih je u popisu stanovništva 34,87%. 

Bauk također napominje i da Državni zavod za statistiku nije objavio broj punoljetnih osoba po nacionalnoj strukturi pa su brojevi uzeti pod pretpostavkom jednakog udjela prema narodnosti u punoljetnim i svim stanovnicima, zbog čega su moguće manje korekcije koje ipak neće promijeniti ukupnu sliku.

Pročitano 2389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar