Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 59
Ispiši ovu stranicu

Branitelji u prosjeku umiru s 50 godina

Domovinski rat ostavio trag na braniteljskoj populaciji Domovinski rat ostavio trag na braniteljskoj populaciji arhiva

Nakon alarmantnih rezultata prve u nizu od ukupno tri studije – one o samoubojstvima, Ministarstvo branitelja okončalo je rad na drugoj studiji koja se bavila smrtnošću.

Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, ovo je istraživanje, koje je obuhvatilo vremensko razdoblje od 1998. do 2010., pokazalo da, u prosjeku, branitelji umiru u dobi od 50,9 godina, i to od tumora. Upravo taj podatak branitelje razlikuje od ostale populacije u Hrvatskoj koja ponajviše umire zbog srčanih i moždanih udara, tumači Nevenka Benić, pomoćnica ministra branitelja.

Osim od posljedica tumora, primarnog uzroka smrtnosti u toj populaciji, branitelji najčešće umiru i od bolesti cirkulacijskog sustava, njih gotovo 7 tisuća, a potom i od ozljeda, trovanja i bolesti probavnog sustava – kaže Benić, dodajući kako je studiju, analizom podataka za svakog od 501 701 branitelja, omogućila nedavna objava Registra branitelja, uz razmjenu podataka s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i stručnjacima s Medicinskog fakulteta, prenosi Večernji list.

Pročitano 2685 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI