Ispiši ovu stranicu

Džipom prevoze naše starije i nemoćne sugrađane od kuće do institucija i nazad

Džipom prevoze naše starije i nemoćne sugrađane od kuće do institucija i nazad Foto: UDŽVU

U Udruzi žena Vukovar započela je provedba dvogodišnjeg projekta Nove mogućnosti – bolja socijalna uključenost starijih osoba, odnosno širenjem i pružanjem inovativnih socijalnih usluga u zajednici omogućit će našim starijim i nemoćnim osobama bolju socijalnu uključenost.

U ovoj udruzi već 20 godina djeluje Klub osoba treće dobi i upravo su u tom kontinuiranom radu s našim starijim sugrađanima prepoznali potrebu ove populacije za povećanjem kvalitete njihovog života putem informiranja o njihovim pravima, skrbi o njihovom vremenu, besplatnim aktivnostima osmišljenima prema njihovim potrebama te uključivanjem u život zajednice. Za ovaj je projekt tako nabavljen  džip i zaposlena  jedna djelatnica koja  starije i nemoćne sugrađane starije od 65 godina svakog radnog dana od 8 do 16 sati prevozi od kućnoga praga  do lokacija na kojima trebaju  obaviti neke od svojih obveza te vraća kući.

- Interes je velik, ima upita i za poslijepodnevne vožnje no na žalost nismo im u mogućnosti udvoljiti. No ovo je znak i drugim udrugama da se uključe u kreiranje ovakvih projekata jer je za njima velika potreba. Važno je našim korisnicima naglasiti da svoju vožnju trebaju najaviti bar dva dana ranije i to na telefon 095 711 25 88 – naglasila je koordinatorica Udruge žena Vukovar Mirjana  Mizdrak Mišanović.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda u 100 postotnom iznosu od 1.287.043,28  kuna, a osim u Vukovaru provodi se i na području Općine Borovo koja je i partner na ovom projektu kao i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

- Ovim projektom pružamo socijalne usluge i u ruralnom području i povezujemo korisnike kroz različite aktivnosti, a sve kako bismo im poboljšali kvalitetu života.  Tako ćemo našim korisnicima omogućiti prijevoz i na aktivnosti projekta, zatim na organizirane dnevne aktivnosti za starije u prostorije naše udruge i novoosnovani Klub osoba treće dobi u partnerskoj općini Borovo te prijevoz do socijalnih, zdravstvenih i drugih ustanova. Razvit ćemo i volonterske programe inkluzivnog volontiranja i program za mlade volontere s ciljem razvoja socijalne brige mladih za stare. Ovakvim organiziranjem i poticanjem pružanja usluga za starije osobe u lokalnoj sredini jača se svijest lokalne zajednice o odgovornosti za sve građane koji žive na području te zajednice, ali i o potrebi uključivanja svih dionika na državnoj i lokalnoj razini, od tijela državne i lokalnesamouprave,organizacija civilnog društva do starijih osoba i članova njihovih obitelji u sustav skrbi o starijim osobama.Ovako organizirane usluge omogućuju starijim osobama što duži ostanak u vlastitom domu kao i stvaranje specifičnog mjesta u lokalnoj sredini poput Kluba treće životne dobi  u kojem naši stariji sugrađani  mogu zadovoljiti svoje potrebne za druženjem,aktivnim provođenjem slobodnog vremena i prevladavanjem usamljenosti. Upravo nam same starije osobe ističu značajne potrebe upravo u području socijalnih interakcija i prevladavanja usamljenosti – rekla je  Mizdrak Mišanović.

Pročitano 501 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar