Ispiši ovu stranicu

Capak o velikom skoku broja novozaraženih, Božinović najavio neisplatu potpora ugostiteljima

Capak o velikom skoku broja novozaraženih, Božinović najavio neisplatu potpora ugostiteljima Arhiva HRV

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak na press konferenciji iznio je podatke o porastu broja zaraženih u Hrvatskoj. Pojasnio je kako je 32 posto više zaraženih osoba nego prošlog tjedna. 

- Prije tjedan dana (17. ožujka) imali smo 1445 novooboljelih od 8.676 testiranih, a tjedan dana prije (10. ožujka) 962 novooboljela od 7.499 testiranih. U prva tri dana ovoga tjedna imamo 2.997 novooboljelih, a u prva tri dana prošloga tjedna 2.265. Razlika između ovoga i prošloga tjedna je 32% više u ovom tjednu. U prošlom tjednu je bilo 46,41% više nego tjedan prije. Incidencija je 307,6. Najnižu ima Istarska županija, a najvišu Primorsko-goranska županija. Na listi zemalja EU Hrvatska je na 8. mjestu po incidenciji. Nižu incidenciju od Hrvatske imaju Litva, Njemačka, Danska, Finska, Irska, Španjolska i Portugal. Ukupna kumulativna stopa smrtnosti na milijun stanovnika za Hrvatsku je 1431,2, što nas stavlja na 18. mjesto po tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU. Udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranja danas je 20,3%, a prosjek za zadnjih sedam dana je 15,4% - rekao je Capak. 

Capak je na konferenciji govorio i o nuspojavama na cjepiva.

-HALMED je zaprimio 1.989 sumnji na nuspojave na cjepiva protiv COVID-a. Njih 1.090 je za Pfizerovo cjepivo, 126 za Modernino i 771 za cjepivo Astra Zenece – pojasnio je Capak.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović govorio je o potporama za ugostitelje. 

- Svi koji krše mjere stožera, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće imati pravo na potpore. Ne zanima nas je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili neka druga pravna radnja. Bitno je da je registrirano kršenje epidemioloških mjera i za sve odgovorne osobe će ravnateljstvo civilne zaštite poslati popis HZZ-u, a onda će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu – pojasnio je Božinović.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama za Uskrs i rasporedu misa Božinović je pojasnio kako će kroz ovaj tjedan razgovarati o tome.

Pročitano 466 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI