Ispiši ovu stranicu

U Lovasu obilježena obljetnica 78 žrtava masovne i pojedinačnih grobnica

U Lovasu obilježena obljetnica 78 žrtava masovne i pojedinačnih grobnica Foto: Arhiv HRV-a

U Lovasu je obilježena 23.obljetnica pokopa 68 mještana Lovasa ekshumiranih iz masovne grobnice te deset mještana iz pojedinačnih grobnica. Jedan je to od najtužnijih datuma kojega se od povratka mještani Lovasa sjećaju i obilježavaju svake godine. Masovna je grobnica u ovom mjestu najveća nakon one na Ovčari, rekla je za HRV, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba.

- Ovo je posebno tužan dan u povijesti Općine Lovas, mada nam tužnih datuma ne nedostaje jer su naši mještani uistinu podnijeli ogromnu žrtvu u Domovinskome ratu. Ove je godine obljetnica obilježena pod posebnim epidemiološkim mjerama i okupio se nešto manji broj članova obitelji stradalnika, samih stradalnika i hrvatskih branitelja u vrlo tužnoj atmosferi. Teško je govoriti o svim stradanjima na našem području, a da za počinjene zločine još nitko nije odgovarao. Gotovo da nema obitelji u Lovasu i Opatovcu iz koje netko od članova nije stradao. Iz masovne grobnice Lovas pri povratku u mirnoj reintegraciji ekshumirano je 68 žrtava i to je nakon Ovčare najveća masovna grobnica – rekla je Cirba.

Žrtvama je odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća  te molitvom kod spomen obilježja masovne grobnice na katoličkom groblju u Lovasu gdje su prisutni molili i Križni put, a potom je vlč.Marin Putilin služio svetu misu u župnoj crkvi sv.Mihaela. Vijence su položila izaslanstva Općine Lovas, HDZ-a i HKS-a.

Pročitano 488 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar