Ispiši ovu stranicu

Poticanje poduzetništva u Osijeku

Poticanje poduzetništva u Osijeku Foto: Arhiv HRV-a

Osječka gradska uprava raspisat će 1. ožujka dva javna poziva iz općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području grada, za što je ove godine osigurano 4,39 milijuna kuna, najavila je u ponedjeljak na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, prenosi HINA..

Riječ je o mjerama za jačanje konkurentnosti poduzetnika te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina.

Po  riječima zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, korisnici potpora mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, trgovačka društva, obrti, zadruge i samostalne djelatnosti sa sjedištem na području Osijeka, uz napomenu da obrti i samostalne djelatnosti moraju imati i sjedište i prebivalište na području Osijeka, te u cijelosti moraju biti u privatnom vlasništvu i imati najmanje jednog zaposlenika.

Riječ je o nastavku mjera koje Grad provodi petu godinu zaredom, rekla je te podsjetila kako je 2020. zbog koronakrize Grad izdvojio 9,2 milijuna kuna izravne pomoći osječkim poduzetnicima.

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo Tomislav Krolo objasnio je kako je poduzetnicima u IT sektoru namijenjeno 1,5 milijuna kuna, a za ostale je predviđeno 2,89 milijuna kuna.

Jedan poduzetnik može se prijaviti na više mjera, a po jednom javnom pozivu može dobiti najviše 45 tisuća kuna.

„Budući da ovaj program poticanja poduzetništva provodimo niz godina, cijelo vrijeme smo mjere unaprjeđivali i dorađivali. Rezultat je osam mjera s kojima izlazimo u ovom javnom pozivu, a najviše sufinanciramo one za pokretanje gospodarske aktivnosti poduzetnika početnika te one za tradicijske i umjetničke obrte, i to u iznosu od 75 posto", rekao je Krolo.

Dodao je kako se najviše prijava očekuje za mjeru digitalizacije poslovanja koju Grad provodi od 2019. godine i sufinancira u iznosu od 50 posto. Osim toga, istaknuo je, osječki poduzetnici moći će se prijaviti i za potpore za certificiranje proizvoda i usklađivanja poslovanja s GDPR-om, zatim za potpore za izradu projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske unije te za potpore za izlaganje na sajmovima i odlaske na konferencije za stručno obrazovanje i osposobljavanje zaposlenika.

Javni pozivi, rekao je Krolo, bit će otvoreni do 31. ožujka.

Pročitano 389 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar