Ispiši ovu stranicu

Sud u Beogradu oslobodio Krnjajića i Devčića optužbi za ratni zločin u Lovasu, ostalima smanjene kazne

Obilježje kod minskog polja u Lovasu Obilježje kod minskog polja u Lovasu Foto: Arhiv HRV-a

U ponovljenom postupku, Prizivni sud u Beogradu donio je presudu za ratni zločin počinjen tijekom listopada 1991. godine u Lovasu, preinačivši presudu Višeg suda u Beogradu, na način da je optužene Željka Krnjajića i Milana Devčića oslobodio optužbi, a svim ostalima osuđenima smanjio kazne zatvora.

Tako je Saša Stojanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina, Darko Perić i Radovan Vlajković na kazne zatvora od po četiri godine, a Radisav Josipović, Jovan Dimitrijević i Zoran Kosijer na kazne zatvora u trajanju od po tri godine. O ovim se presudama oglasio beogradski Fond za humanitarno pravo.

-Smatramo da nije bilo mjesta oslobađanju od optužbi Krnjajića i Devčića te da su izrečene kazne preniske u odnosu na težinu zločina koji je počinjen. Nije bilo temelja da se petorici osuđenih kazne ublaže ispod zakonskoga minimuma, imajući u vidu da su osuđeni za sudjelovanje u zločinu u kojem je, na minskom polju, smrtno stradalo 19, a ranjeno 12 civila. Ovaj postupak je jedan od najsloženijih i najobimnijih postupaka za ratne zločine koji se vodio pred domaćim pravosuđem jer je obuhvaćao veliki broj optuženih koji su pripadali različitim oružanim formacijama, više različitih događaja, veliki broj žrtava, od kojih 69 smrtno stradalih i blizu 200 svjedoka. Nakon 12 godina suđenja postupak je pravomoćno okočan na način da je uloga JNA, koja je bila najodgovornija za stradanje civila u Lovasu, svedena na minimum, a svi njeni pripadnici osuđeni na kazne zatvora ispod zakonskog minimuma – priopćeno je iz Fonda za humanitarno pravo.

Pročitano 537 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar