Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58

U Saboru raspravljene izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima

  • Srijeda, Pro 16 2020
  • Piše: 

U Saboru je u srijedu raspravljen prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja kojima se želi zaštiti živote ljudi, smanjiti stradavanje i ozlijeđivanje, posebice maloljetnika  i otkloniti nedostatci uočeni u primjeni Zakona, javlja Hina.

Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona, predloženim izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe, istaknuo je u ime predlagatelja državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić.

Primjenom predloženog zakonodavnog okvira, Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja bit će usklađen s pravnim aktima Europske unije. Također  unaprijedit će se regulacija proizvodnje, prometa, ispitivanja, označavanja, prijevoza, skladištenja i uporabe eksplozivnih tvari i oružja, čime će se omogućiti efikasniji nadzor radi zaštite zdravlja ljudi, posebno djece te životinja i imovine, naglasio je Katić.

Zakonom će se osigurati i da predmeti osmišljeni za uzbunjivanje, signalizaciju ili spašavanje života podliježu provjerama radi utvrđivanja njihove usklađenosti s tehničkim specifikacijama.

Ministarstvo unutarnjih poslova će se odrediti kao tijelo nadležno za provjeru usklađenosti naprava i kao nacionalna kontaktna točka za suradnju i razmjenu rezultata provjere naprava s drugim državama članica Europske unije.

Zakonom će se propisati i donošenje podzakonskog akta radi preuzimanja tehničkih specifikacija, kako nalažu spomenute provedbene direktive, stoji među ostalim u obrazloženju.

Pročitano 461 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase