Ispiši ovu stranicu

Dan je Vukovarsko-srijemske županije i blagdan njezina zaštitnika Sv.Martina

Dan je Vukovarsko-srijemske županije i blagdan njezina zaštitnika Sv.Martina Foto: Marija Molnar

Zbog širenja pandemije koronavirusa i sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, Dan Vukovarsko- srijemske županije obilježen je danas bez tradicionalne svečane sjednice Županijske skupštine. No, održana je svečanost dodjele županijskih nagrada i priznanja u Hrvatskome domu Vukovar kojoj su uz dobitnike nazočili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, ministar obrane Mario Banožić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar. 

Javnost je ovaj događaj mogla uživo pratiti na malim ekranima u programu Plave vinkovačke TV kao i putem društvenih mreža – web i facebook stranice Vukovarsko-srijemske županije.

- Trenutno nam je najvažnije izboriti se s ovom epidemijom i nastaviti projekte na razvoju poljoprivrede, drvnoga sektora i obnovljivih izvora energije. Želimo da, ne samo naša županija nego i cijela Slavonija u idućem razdoblju postane neovisna o hrani, obnovljivim izvorima energije poput tople vode i sunca, a u svemu tome imamo potporu Vlade RH kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem. Uvjeren sam da ćemo to učiniti i da će Slavonija u idućih pet godina biti najrazvijenija regija u Hrvatskoj – poručio je župan Božo Galić.

Ministar Banožić složio se sa županovom projekcijom jačanja položaja Slavonije u bliskoj budućnosti.

- Nalazimo se u novom financijsko-programskom razdoblju, u kojemu je projekt Slavonija, Baranja i Srijem koji napreduje upravo naporima premijera Andreja Plenkovića i članova Vlade RH i gdje će nam pripasti još izdašnija sredstva. Razmišljamo o razvoju gospodarstva na temelju znanosti, obrazovanja i poduzetništva čija su iskustva već prisutna u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa tako imamo projekte koji dolaze primarno iz sektora gospodarstva konkretno šumarstva, pokretanje studijskih smjerova na ovom području vezanih uz drvno-prerađivački sektor, jačanje suradnje Hrvatskih šuma s gospodarstvenicima i dr. Tu je dakako neizbježna i naša poljoprivreda odnosno poljoprivredno-prehrambeni sektor gdje kroz suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku nastojimo osnažiti naše poljoprivredno-prehrambene proizvođače, a Vukovarsko-srijemska županija kroz infrastrukturne projekte navodnjavanja. Kada uzmete u obzir ta dva sektora, pridodate mu ovdašnju prometnu politiku i dio vezan za kvalitetu života kroz obrazovanje, sport i dr., Vukovarsko-srijemska županija je upravo ono kako ju je i nazvao župan Božo Galić – lider u regiji – naglasio je ministar Banožić.

Nagradu Vukovarsko-srijemske županije za životno djelo dobio je prof. Stipo Tomić za izuzetna postignuća u području obrazovanja, sporta i razvoja lokalne samouprave te prof. Josip Petrinović za izvanredna postignuća u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Nagrade za izuzetna ostvarenja u području kulture dodijeljena su Marku Sabljakoviću, Zdenku Rečiću i Ljubici Gligorević, a Stjepanu Sertiću za izuzetna ostvarenja u području tjelesne i zdravstvene kulture i razvoja sporta. Povelje za doprinos gospodarskom razvoju dobile su tvrtke Spačva Vinkovci, Mistral Vukovar, Ruris Županja i Agro Tovarnik. Priznanja su povodom obljetnica osnutka dobile Udruga Golubica Vukovar, Dječji vrtić Zlatokosa Borovo i Privlačica Vinkovci, dok je Povelja za izniman doprinos očuvanju i promociji tradicijske kulture i humanitarni rad dodijeljena Ivici Oršoliću iz Županje.

Prije svečane dodjele nagrada i priznanja, župan Galić je uz ministra Banožića i državnog tajnika Mažara, položio vijenac na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata za poginule, ubijene i nestale hrvatske branitelje. 

Pročitano 532 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar