Ispiši ovu stranicu

Izbor nove ravnateljice Ekonomske škole Vukovar izazvao reakcije djelatnika i političara

Nezadovoljni djelatnici škole i dožupan Barna Nezadovoljni djelatnici škole i dožupan Barna Foto: Marija Molnar

Skupina djelatnika Ekonomske škole Vukovar nezadovoljna je odabirom nove ravnateljice te škole. Tvrde da je postavljena po stranačkoj liniji. U tome ih podržavaju i dožupan vukovarsko-srijemski Damir Barna te gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. S druge pak strane iz Vukovarsko-srijemske županije koja je osnivač škole poručuju da je sve odrađeno po zakonu i pravilima struke.

Zbog odabira nove ravnateljice, nekoliko, tim izborom nezadovoljnih, djelatnika Ekonomske škole Vukovar, održalo je konferenciju za medije, a pridružio im se i dožupan vukovarsko-srijemski Damir Barna. 

Tvrde da je nova ravnateljica postavljena voljom i diktatom politike tj. glasovima tri člana školskog odbora koje je imenovala Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač škole. Za njih je indikativno i to što je u 40-ak dana od raspisivanja izbora, županija dva puta mijenjala po dva člana školskog odbora, prvi puta nekoliko dana nakon objavljivanja natječaja, a drugi puta na sam dan održavanja sjednice školskog odbora.

Nastavničko vijeće, između četiri kandidata, većinom se odlučilo za Miroslava Grahovca, skup radnika također, a vijeće roditelja odlučilo se za kandidatkinju koja je u konačnici pobijedila jer je dobila četiri glasa za, dok su tri bila protiv. Vijeću roditelja ova skupina djelatnika spočitava i da su politički izmanipulirani te da je u tom vijeću "na djelu hrvatsko-srpska koalicija kao i na razini države te Vukovarsko-srijemske županije".

"HRVATSKO-SRPSKA KOALICIJA RODITELJA"
- Dosad se kod izbora ravnatelja poštovala želja kolektiva jer nastavnici i radnici najbolje poznaju kandidate, međutim ovoga puta to nije tako. Nastavnici i zaposlenici ove škole osjećaju se izigranima i poniženima, a cijeli je ovaj izbor ustvari farsa. U vijeće roditelja ulazi po jedan roditelj iz svakog razreda, imamo 12 razreda koji nastavu slušaju na hrvatskom jeziku i 12 razreda na srpskom jeziku i mogu slobodno reći da je ta koalicija koja je i na državnoj te županijskoj razini, to odradila, tako da je pobjedila kandidatkinja koju je forsirala županija - istaknuo je Tomislav Lešić, profesor geografije u ovoj školi.

 BARNA: OVO JE ONE MAN SHOW
Zamjenik župana vukovarsko-srijemskog Damir Barna optužuje osnivača odnosno županiju za ovakav rasplet, a navodi i da je na pojedine članove u vijeću roditelja srpske nacionalnosti izvršen politički pritisak iz SDSS-a da glasuju za kandidatkinju koja je na kraju odabrana za ravnateljicu.

- Ovakvog slučaja da se u 40 dana dva puta mijenja članove školskog odbora nema ni u Kolumbiji. Ovo je one man show i ovo nije jedinstveni slučaj, jer sličan oko izbora ravnatelja imamo i u Srednjoj strukovnoj školi Marko Babić u Vukovaru. Želim da o ovome obavijestimo svu javnost u Hrvatskoj i sva nadležna tijela, a odgovor očekujem i od ministra i od premijera. Što se tiče vijeća roditelja, odgovorno tvrdim da je jedan visoki dužnosnik SDSS-a zvao roditelje čija djeca pohađaju nastavu u ovoj školi na srpskom jeziku i lobirao da glasuju za tu kandidatkinju – izjavio je Barna, ne preciziravši tko su konkretno one man i visoki SDSS-ov dužnosnik.

PROZIVANJE PO OBRAZU
Nesuđeni ravnatelj Miroslav Grahovac, profesor matematike i informatike u ovoj školi smatra da se ovakvim raspletom šalje pogubna poruka učenicima.

- Poruka je to da je jedino važna stranačka iskaznica i da nije važna sposobnost već podobnost. Kako sada stati pred učenike i govoriti im o moralnosti, poštenju i pravdi kada svjedočimo svemu ovome. Ne treba nas čuditi da ovoliki broj mladih odlazi iz Hrvatske kad vide da svojim trudom, zalaganjem i poštenim radom ne mogu sebi osigurati uspjeh i dostojanstven život u našoj domovini – istaknuo je Grahovac, naglasivši da su istupili jer žele ukazati da ovakve stvari nisu dobre.

Tomislava Vijant, također profesorica u ovoj školi koja predaje engleski jezik nada se da ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs neće potvrditi to imenovanje.

-Nadam se da joj u idućih pet godina ministar obrazovanja Fuchs neće odobriti imenovanje jer to stvarno nije u redu. Znam koga sam birala i tko bi trebao biti na poziciji, a njoj neka je na sramotu! Ako imaš želudac i obraz ulaziti među ljude, meni nikada ne bi palo na pamet ići kontra izbora ljudi, ali ako voliš, izvoli – rezolutno je poručila Vijant tijekom obraćanja medijima.

Ekonomska Galic

 

ODLUČILI SE ZA NAJBOLJI PROGRAM
Ubrzo je uslijedio i odgovor župana Bože Galića na novonastalu situaciju u Ekonomskoj školi Vukovar. Kaže, poslušali su sve programe koje su kandidati ponudili i opredijelili se za najbolji.

- Županija kao osnivač ima pravo imenovati svoje članove u školski odbor. U ovom slučaju, odlučili smo se za najbolji program nakon što smo poslušali programe svih kandidata. Sve je odrađeno po zakonu i pravilima struke i ne vidim ništa sporno - rekao je Galić.

Činjenicu da je osnivač mijenjao svoje članove školskog odbora na dan održavanja sjednice, iz županije pravdaju mogućnošću da pojedini članovi imenovani ispred osnivača ne stignu na sjednicu zbog vremena održavanja u 12 sati.

"Već je jedna sjednica školskog odbora odgođena zbog nedolaska člana ispred osnivača. To bi kompromitiralo cijeli natječajni postupak odnosno dovelo do pada natječaja jer je 6. listopad 2020. bio zadnji dan za održavanje sjednice u zakonom propisanom roku, a to nikako nije nikome u interesu pogotovo osnivaču. Treba istaknuti činjenicu da tri člana imenovana ispred osnivača, iako su imenovani ispred osnivača, samostalni su u donošenju odluka te su nakon vrednovanja izloženih programa rada kandidata po vlastitoj savjesti donijeli odluku o tome kome će dati svoj glas. Sve ostalo je u sferi nagađanja i nema potrebe za komentirati dalje", priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Ekonomska Penava


PENAVA: DA BI POSTAO RAVNATELJ, MORAŠ IMATI ISKAZNICU HDZ-a 
O cijeloj se situaciji oglasio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nekada i sam ravnatelj Ekonomske škole Vukovar.

- Ovo je sramotno. Na žalost, ovo je obrazac kako politika u Hrvatskoj funkcionira. Od mog dolaska na dužnost gradonačelnika Vukovara, uveli smo praksu da kada se kolektiv izjasni i odabere kandidata politika to podrži bez obzira na ime, prezime, spol, nacionalnost, političku pripadnost ili nepripadnost. U posljednjih sedam godina nećete naći niti jedan primjer u Gradu Vukovaru da je politika išla kontra kolektiva. Ovaj igrokaz gdje se na jedan bestijalni način s mijenjanjem školskoga odbora u dva navrata tijekom mjesec dana i gdje idete sjeći jedinog kandidata iz Vukovara, meni je potpuno neprihvatljiv. Poruka Bože Galića je ne struka nego moraš imati iskaznicu HDZ-a da bi postao ravnatelj i to je jedina referenca – komentirao je Penava.

Kontaktirali smo i novoizabranu ravnateljicu Ekonomske škole Vukovar kako bismo čuli i njezinu stranu priče, no nije željela komentirati ovu situaciju.

 

Pročitano 1411 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar