Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru obilježen Dan ružičaste vrpce

Dan ružičaste vrpce, čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, obilježava se svake godine prve subote u listopadu. U organizaciji Lige protiv raka Vukovar i Kluba žena liječenih na dojci, danas je 21. dan ružičaste vrpce obilježen ispred gradske uprave u Vukovaru.

U skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom ispred Lige protiv raka Vukovar nazočnima se obratio predsjednik Lige dr. Mario Begović.

-Već 21 godinu prvu subotu u desetom mjesecu obilježavamo Dan  ružičaste vrpce. Cilj je osvijestiti žene o preventivnim pregledima, ponajprije o samopregledu, zatim ultrazvuk i mamografija jer je rano otkrivanje jedini način da se ova bolest, koja je najčešća maligna bolest kod žena, što prije otkrije i izliječi – rekao je dr. Begović.

Ahnetka Stjepanović, predsjednica Kluba žena liječenih na dojci, pojasnila je koliko je važno odazivati se na preventivne preglede te objasnila u kojem smjeru Klub djeluje.

-Klub žena liječenih na dojci uspješno radi od 2014. godine. U Klubu se žene jednom mjesečno sastaju, imaju vježbe s fizioterapeutima, a često su organizirana i predavanja psihologa ili duhovnika nakon čega se uspostavljaju određeni kontakti te ukoliko žene imaju određene probleme dogovaraju se i samostalni sastanci – rekla je Stjepanović.

Pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije David Vlajčić istaknuo je kako je ovo hvalevrijedna akcija.

-Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač šest zdravstvenih ustanova podupire ovakve akcije. U planu zdravstvene zaštite jedno od sedam prioritetnih područja je i promicanje svijesti o prevenciji malignih bolesti. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke treba podržavati, kada na kućnu adresu stigne omotnica s pozivom, na njega se treba odazvati. Prevencija je najbolja zdravstvena zaštita – naglasio je Vlajčić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je rak dojke vodeći uzrok smrtnosti kod žena te je važno promicati svijest o ovoj prijetnji.

-Žalosti me podatak da oko 960 žena godišnje umre od ove bolesti. Bitno je pričati o ovoj temi. Zato i jesmo danas ovdje kako bi promicali svijest o toj prijetnji. Ukoliko ovakvim akcijama barem jednu žensku osobu osvijestimo, smatram da smo napravili veliku stvar – poručio je gradonačelnik Penava.

U Hrvatskoj godišnje od ove bolesti oboli oko 2.600 žena, a umre oko 960. Svaka deseta žena oboli od tumor dojke i na to se ne može utjecati, ali rano otkrivanje i prevencija dovodi do skoro 90-postotnog izlječenja.

Obilježavanje Dana ružičaste vrpce započelo je prije gotovo dvadeset i sedam godina, kada je u Americi pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas ovaj humanitarni projekt uključuje više od 30 zemalja svijeta sa zajedničkim ciljem – upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja.

Pročitano 648 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI