Ispiši ovu stranicu

Županijska potpora za dva OPG-a

Županijska potpora za dva OPG-a Foto: Marija Molnar

U posljednje četiri godine Vukovarsko-srijemska županija u više je navrata dodjeljivala financijska sredstva obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Programa potpore poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2016. – 2020. godine. Potpore su podrazumijevale dodjelu bespovratnih novčanih sredstava iz županijskoga proračuna za navedeno razdoblje, a odnosile su se na unaprjeđenje poljoprivredne infrastrukture. Na posljednjem Javnom pozivu za dodjelu potpora poljoprivredi za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda i za ona poljoprivredna gospodarstva koja se bave preradom voća, dva su OPG-a ispunila uvjete i kriterije pa je danas u velikoj županijskoj vijećnici u Vukovaru upriličena svečanost potpisivanja Ugovora o dodjeli potpora za izradu projektno tehničke dokumentacije za građenje ili rekonstrukciju objekta za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda s OPG-om Šibenik iz Slakovaca te objekta za proizvodnju džemova i pekmeza s OPG-om VRT Mala Vidrica iz Posavskih Podgajaca. Ugovore s vlasnicima potpisao je župan Božo Galić.

- Nakana je županije pomagati mala gospodarstva i obrte, i jednom do dva puta godišnje raspisuje javne pozive za izradu projektno-tehničke dokumentacije. Svake godine je to oko 100 tisuća kuna koje dodjeljujemo ovisno o broju kandidata. Ovoga proljeća smo dodijelili tri potpore, sada dvije, a novca je još ostalo – istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić.


Nakon što dobiju tehničke elaborate OPG-ovi imaju puno bolju podlogu za kandidiranje svojih projekata na većim natječajima.

- Proizvodimo delikatesnu i vegansku hranu od voća i povrća, čajeve, ocat, kompote, džemove, sirupe i dr. Ne gnojimo, ne navodnjavamo i ne prskamo i svi naši proizvodi su bez tretiranja, konzervansa i želatine. Za naš ocat od kupine i lavande dobili smo pohvalu za jedan od najboljih u Hrvatskoj. Radimo na jednom hektaru zemlje, imamo 90 proizvoda ovisno o sezoni. Ovaj nam ugovor jako znači jer je naš rad koji se svodi na male količine visoke kvalitete time prepoznat – istaknula je vlasnica OPG-a VRT Mala vidrica Jasna Picek. Iznos potpore od 9 tisuća kuna će biti iskorišten za projektiranje radnog prostora.

 

A županijska sredstva od 11 tisuća kuna u OPG-u Šibenik iz Slakovaca  utrošit će za projektnu dokumentaciju budućeg objekta za preradu suhomesnatih tradicionalnih slavonskih proizvoda, što je otpilike 50 posto potrebnih sredstava.

- Nama OPG-ovcima i najmanja potpora je dobrodošla, a iz dosadašnjeg iskustva mogu reći da županija ima sluha za nas poljoprivredne proizvođače u okviru svojih mogućnosti. Bavimo se stočarstvom, odnosno uzgojem odojaka za tov od kojih proizvodimo tradicionalne suhomesnate proizvode. Naš je godišnji kapacitet tonu i pol i do sada smo proizvode prodavali na vlastitom pragu, međutim želimo povećati proizvodnju i ući na police nekih od trgovačkih lanaca – istaknuo je Petar Šibenik, vlasnik OPG-a Šibenik.  

Pročitano 598 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar