Ispiši ovu stranicu

Korona buknula u Đakovu - 38 novih slučajeva od jučer

Goran Ivanović Goran Ivanović Foto: SCZ OBŽ

Kako bi se što prije utvrdili razmjeri pojave virusa COVID-19 na području Đakova te omogućilo poduzimanje epidemijskih i drugih zaštitnih mjera tijekom jučerašnjeg dana, u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije (OBŽ) analiziran je do sada najveći broj uzoraka osoba koje imaju simptome koronavirusa ili su kontakti zaraženih osoba, priopćeno je ina konferenciji za medije z Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Obrađeno je ukupno 237 uzoraka od kojih su čak 40 bili pozitivni, i to 38 s područja Đakova te dva iz Osijeka. Epidemiolozi su potom odredili samoizolaciju za još 197 osoba koje su bile u kontaktu s novooboljelima, pa je trenutno pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 453 osoba.

- U zadnja 24 sata uzeli smo i obradili rekordni broj uzoraka što govori o ozbiljnosti situacije i pristupa Zavoda i KBC-a. Županijski stožer civilne zaštite permanentno zasjeda, a iako su brojke veće nego prethodnih dana mislim da dobro koordiniramo situacijom. Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u roku od 48 sati detektirali su sve kontakte i uzeli uzorke za obradu nakon koje ćemo s većom sigurnosti moći reći koliko se virus proširio - rekao je načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović.

Trenutno je na području Osječko-baranjske županije aktivno na koronavirus ukupno 67 osoba, a ta brojka uključuje i jučer zaražene.

Kako ističe predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek dr. sc. Ljiljana Perić, u KBC-u je jučer hospitalizirano sedam osoba, tako da je na bolničkom praćenju ukupno 14 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, odnosno 11 iz Đakova i troje iz Osijeka. Svi pacijenti su stabilno i nitko nije na respiratoru ili  teže bolestan.  

S obzirom da je prosječna dob časnih sestara u samostanu u Đakovu 69 godina, a do sada oboljelih časnih sestara 62,5 godine, ravnatelj KBC-a Osijek dr. sc. Željko Zubčić naglasio je kako je KBC potpuno spreman i na veći angažman, a između ostalih mjera pojačava i kapacitete Respiracijskog centra.

Među pacijentima KBC-a Osijek od jučer je i đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić koji je također pozitivan na koronavirus. Ostali oboljeli nalaze se na liječenju kod kuće.

Policija je jučer obavila 23 samoinicijativnih provjera poštivanja mjere samoizolacije i sve provjeravane osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Dojava građana o kršenju samoizolacije nije bilo.

Kako je rečeno na sjednici Županijskog stožera, već su obrađeni svi uzorci uzeti od osoba iz samostana, sjemeništa i Nadbiskupije, a prioritet u radu epidemiologa trenutno je utvrđivanje stanja u vrtiću i kod polaznika vjeronauka u Đakovu. U tijeku je uzimanje uzoraka i njihova analiza kojom će se utvrditi je li se virus proširio izvan samostana.

Na konferenciji je istaknuto kako je za nedjelju najavljeno više krizmi i pričesti, pa epidemiolozi utvrđuju protokole, a lokalni stožeri će pratiti provedbu mjera koje će propisati Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo OBŽ.

 

Pročitano 695 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar