Ispiši ovu stranicu

Situacija u Vukovaru više nego dobra, imamo i prvu izliječenu osobu od COVID-a 19

Uvodi se ponovo gradski prijevoz, počinju raditi trgovine, muzeji, knjižnica... Uvodi se ponovo gradski prijevoz, počinju raditi trgovine, muzeji, knjižnica... Foto: Marija Molnar

Vukovar bilježi prvu izliječenu osobu od COVIDA-19, nema novozaraženih, a opća je epidemiološka situacija u gradu više nego dobra, istaknuo je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček na redovnoj konferenciji za medije. Od ponedjeljka se ponovno uvodi javni gradski prijevoz, a otvaraju se i trgovine koje ne rade u sklopu trgovačkih centara.

- Imamo 73 osobe u samoizolaciji od kojih 28 stranih državljana i taj broj, što je jako bitno, stalno opada. Ovo je iznimno važno jer smo do prije tri tjedna imali više od 300 osoba u samoizolaciji. Bilježimo i prvu osobu koja je ozdravila, a trenutno ih je u Vukovaru dvoje zaraženo. Očekujemo više testiranja za njih u idućih nekoliko dana, za koje vjerujem da će pokazati da su i oni ozdravili. Novozaraženih nema. Moram pohvaliti sve naše sugrađane jer imamo jako malo kršenja mjera samoizolacije. Nešto je više kršenja mjera okupljanja međutim i tu se radi o manjem broju slučajeva. Vukovarci i Vukovarke u ovoj su ozbiljnjoj situaciju pokazali odgovornost i disciplinu jer se i sada unatoč lijepom vremenu pridržavaju propisanih mjera. Zahvaljujući toj disciplinaronosti broj zaraženih u našem je gradu sveden na minimum i u odnosu na neke druge gradove kod nas je situacija uistinu zadovoljavajuća. Ne smijemo pri tome smetnuti s uma da Vukovar kao županijsko središte na dnevnoj bazi ima veliku frekvenciju dolazaka i odlazaka ljudi – ističe Pavliček. 

Izdvojena ambulanta za COVID-19 u Borovo Naselju ima novo radno vrijeme, a situacija u domovima za starije i nemoćne je također dobra, odnosno virus zasad nije ušao u te ustanove.

- Od 22. travnja izdvojena ordinacija za COVID-19 više ne radi u tri smjene nego dvije i to od 8 do 20 sati. Dnevno se tamo testira između 10 i 12 uzoraka, a u zadnje vrijeme testira se i sve više djelatnika vukovarskih domova za stare i nemoćne, sve kako bi se prevenirao prodor virusa u te ustanove. Apeliramo na liječnike obiteljske medicine da izdaju uputnice djelatnicima tih domova za testiranje kako bi ovu povoljnu situaciju održali – naglašava Pavliček. 

Smanjen je i broj zahtjeva za e-propusnicama. Gradski Crveni križ i dalje pomaže sugrađanima u potrebi

- Od ponedjeljka smo krenuli s izdavanjem propusnica samo za područje izvan županije. Naš stožer dnevno izda između 60 i 70 propusnica, što je 50 posto manje u odnosu na ranije. Glede Crvenoga križa Vukovar, napomnjem da njihovi volonteri i dalje pomažu našim sugrađanima u potrebi odnosno pomažu u kupovini živežnih i higijenskih potrepština – pojašnjava Pavliček.

Sukladno odluci Vlade RH od ponedjeljka 27.travnja i u Vukovaru kreće ublažavanje restriktivnih mjera

- Od ponedjeljka ponovno uvodimo javni gradski prijevoz što je za naše građane jako bitno. Uskoro ćemo vidjeti i u kojem obimu. Također od ponedjeljka počinju raditi muzeji, knjižnica i trgovine izvan trgovačkih centara. Vjerujem da se na ovaj način pomalo vraćamo u normalu – ističe Pavliček i dodaje da će stožer građane na vrijeme obavijestiti na koji će način funkcionirati gradski prijevoz i ustanove te kojih se mjera treba i dalje pridržavati.

Pročitano 956 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar