Ispiši ovu stranicu

Vlada RH odlučila: od ponedjeljka ublažavanje restriktivnih mjera

Vlada RH odlučila: od ponedjeljka ublažavanje restriktivnih mjera Foto: Arhiv HRV-a

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojen je plan popuštanja epidemioloških mjera koje su na snazi zbog koronavirusa više od mjesec dana. Popuštanje mjera provodit će se u tri faze, najavio je premijer Andrej Plenković, a prenosi Media servis.

S prvom fazom popuštanja kreće se u ponedjeljak 27.travnja, a omogućuje se rad svih poslovnih subjekata koji objavljaju djelatnost trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Također, omogućuje se rad poslovnim subjektima, koje obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih koji ostvaruju blizak fizički kontakt s klijentima. Dopušta se rad knjižnica, knjižara, antikvarijata, galerija i muzeja, ali i treninzi sportašima 1. i 2. kategorije. Također, uvode se javne gradske i prigradske te brzobrodske prijevozne linije.

S drugom fazom se kreće 4. svibnja kada se omogućava rad svih poslovnih subjekata kojI obavljaju uslužne djelatnosti, a u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, dakle frizeri, kozmetičari, pedikeri...

Treća faza kreće 11.svibnja, a omogućuje rad trgovačkih centara u pridržavanje epidemioloških mjera, rad ugostiteljskih objekata na terasama. Uvodi se međužupanijski prijevoz linija i linije domaćeg zračnog prijevoza te proširuje mogućnost za izdavanje e-propusnica. Omogućuje se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te okupljanje do deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje svih mjera.

Donesena je i odluka da će se državna matura održati od 8. do 29. lipnja. Odlučeno je i da se vjerska okupljanja mogu održavati od 2.svibnja uz precizne preporuke i upute Stožera i HZJZ.

- Ovo je veliki iskorak koji danas poduzimamo, on se temelji na povjerenju, koje smo uspostavili, na izrazito osobnom odgovornom ponašanju svih naših sugrađana. U ime cijele Vlade apeliram da nastavimo biti maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na način života prije epidemije. Ovo je iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam - poručio je premijer Plenković.

Pročitano 1473 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar