Ispiši ovu stranicu

Rebalansom proračuna Grada Vukovara, završen rad gradskih vijećnika u ovoj godini

U prosjeku su odradjivali jednu sjednicu mjesečno U prosjeku su odradjivali jednu sjednicu mjesečno Foto: Marija Molnar

Na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća Vukovara u ovoj godini, većinom glasova prihvaćen je rebalans proračuna za 2019. godinu koji je smanjen za 92 milijuna kuna. Većina smanjenja odnosi se na pomoć iz inozemstva i od subjekata unutar općeg proračuna, materijalne i ostale rashode.

Također su većinom glasova prihvaćena i izvješća o radu gradskih poduzeća – Tehnostana, Komunalca i Vodovoda u 2018. godini, a pozitivne rezultate u ovim tvrtkama posebno je pozdravio predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Tomislav Šota.

Vijećnici su prihvatili izmjenu Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara odnosno povećanje sredstava u ovom programu za 200 tisuća kuna, izmjene i dopune Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2019. godinu kao i gradnje komunalne infrastrukture za ovu godinu.

Prihvatili su i Program izmjene Programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti, kulture i turizma Grada Vukovara u 2019. te Program izmjena Programa javnih potreba u sportu Grada Vukovara za 2019. Nadalje, prihvaćen je Program rada te financijski plan Gradskoga savjeta mladih Grada Vukovara za 2020. godinu, a taj će savjet iduće godine s proračunom od 35 tisuća kuna provesti brojne aktivnosti.

Također Gradsko vijeće je donijelo Odluku kojom se otpisuju dospjela, a nenaplativa potraživanja Grada Vukovara u iznosu od 2.556.228,58 kuna. Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada na području Grada Vukovara.

Prihvaćena je i Odluka o organiziranju i načinu naplate parkiranja u gradu pa se tako parkiralištima na javnim površinama na kojima se naplaćuje parkiranje u Zoni 2., određuje i parkiralište u ulici Olajnica (naselje i nova tržnica). Vijećnici su donijeli i Pravilnik o stambenom zbrinjavanju osoba određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji posebno iskazana potreba na području Grada Vukovara.

Imenovani su i članovi Kulturnoga vijeća Grada Vukovara kojeg čine Mirela Hutinec, Gorana Kušić, Jelena Miškić, Vlasta Novinc i Robert Rac. Posljednja točka dnevnog reda odnosila se na Odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima, a iznosit će 1.500,00 kuna.

Vijećnik Živoga zida Damir Maduna prestao je obnašati dužnost zamjenika vijećnika, a u Gradsko vijeće Vukovara vratio se vijećnik Pavao Josić.

-Upravo smo odradili 26-u sjednicu od ustroja ovoga sastava Gradskoga vijeća Vukovara, a u ovoj smo godini imali 12 sjednica, u prosjeku jednu mjesečno.  Glede današnje, važno je objasniti građanima zašto je došlo do smanjenja gradskoga proračuna, naime na kraju godine uvijek imamo točke vezane uz rebalans proračuna i ono što je vezano uz proračun, od programa uređenja i gradnje preko potreba u društvenim djelatnostima. Proračun je smanjen jer ove godine nisu realizirani neki projekti, od Vodotornja preko tehnološkoga parka i drugih komunalnih zahvata, no oni su zacrtani i svakako će biti realizirani u 2020. godini. Ističem s ove sjednice i izvješće o reviziji na kojega nije bilo kritika vijećnika. U konačnici sam zadovoljan ostvarenim u ovoj godini, pogotovo vezano uz rad komunalnog odjela. Naglašavam da od ove godine imamo i novinu, odnosno Grad Vukovar kao osnivač brine o osnovnim školama i tu vidimo napredak. Po povratnim informacijama koje imam od ravnatelja škola, oni su zadovoljni jer gradska uprava brže rješava potrebe škola. Naša je predzadnja sjednica bila burnija, no sve je odrađeno, uz manje tenzije. Temeljem Poslovnika, dužan sam kao predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara dopustiti mišljenje svakom vijećniku, ali i štititi dignitet Gradskog vijeća, ne dopuštajući međusobno vrijeđanje vijećnika ili djelatnika gradske uprave. Zbog nekih sam situacija bio prisiljen izricati opomene ili donositi odluke o isključenju sa sjednice, ne u previše slučajeva, no u konačnici sam zadovoljan radom ovoga vijeća tijekom godine – istaknuo je predsjednik Gradskoga vijeća Vukovara Tomislav Šota. 

 

 

Pročitano 826 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar