Ispiši ovu stranicu

Postavljena spomen ploča ratnim žrtvama u Tovarniku

Povijesna panorama Tovarnika Povijesna panorama Tovarnika HRV

U okviru obilježavanja Dana kada je Tovarnik plakao u spomen na 31. siječnja 1998. kada su na mjesnom groblju pokopani posmrtni ostatci 53 mještana ekshumirani iz masovne grobnice, a koji su ubijeni u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, u Tovarniku su izaslanik Predsjednika Republike brigadir Željko Šikić, ministar branitelja Predrag Matić i župan Božo Galić otkrili spomen obilježje u parku kraj općinske zgrade.

Ploče s upisanim imenima žrtava stavljene su na kamenu stijenu koju je donirala tvrtka Markam-G iz Donjeg dolca kod Splita, a pokretač ove zamisli bila je prije dvije godine Udruga dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

 

Nakon otkrivanja spomen obilježja kolona sjećanja prošla je seoskim ulicama do mjesnoga groblja Svetoga križa gdje su položeni vijenci i održana molitva.

Kao popratne manifestacije u dvorani vile Tovarnik predviđena je izložba slika Nikole Cindrića nazvana Hrvatska u srcu te predstavljanje knjige Pakao srpskog logora Stara Gradiška 1991. autora Vlade Radošića.

Na istom mjestu je i Domoljubna večer glazbe i zajedništva na kojoj klapa Levanda i ostali sudionici premijerno izvode pjesmu Sjećanje na Ivana Burika.

Živote za domovinu u Tovarniku su položila 72 mještanina. 

Pročitano 2412 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun