Ispiši ovu stranicu

Deset godina Info centra za mlade Vukovar

Počeli kao projekt, a danas su stalni program PRONI Centra za socijalno podučavanje Počeli kao projekt, a danas su stalni program PRONI Centra za socijalno podučavanje Foto: Marija Molnar

Informiranje mladih – Vizija? Stvarnost? Izazovi?, naziv je panel rasprave održane u Odjelu za mlade Spajalica Gradske knjižnice Vukovar, a u organizaciji PRONI Centra za socijalno podučavanje Vukovar. Rasprava, a potom i prigodna izložba održani su u povodu deset godina rada Info centra za mlade Vukovar koji je počeo kao PRONI-jev projekt, a danas je stalni program.

- Sustavno radimo na informiranju i savjetovanju mladih deset godina bez obzira imamo li financijsku podršku za program ili ne. Uvijek smo se trudili da pokrijemo svih sedam poglavlja iz Nacionalnog programa za mlade RH kojima je obuhvaćena većina potreba mladih. Nakon što smo proveli nekoliko istraživanja na temu koje to informacije mladi najviše traže, uočili smo da ih najviše zanimaju informacije vezane uz kulturu i popunjavanje slobodnog vremena, ali i obrazovanje te zapošljavanje. Dodatno volimo ponuditi i informacije vezane uz aktivizam i na koji način mladi aktivno mogu sudjelovati u životu zajednice, kao i informacije o aktivizmu u drugim dijelovima Hrvatske te u Europi – rekla je Karolina Šoš Živanović, voditeljica Info centra za mlade Vukovar. Pojasnila je i kako im trenutno najveći izazov u radu na informiranju i savjetovanju mladih predstavlja motivacija i poticanje mladih koji su i sami na prekretnici s obzirom na migracije.

Na panel raspravi sudjelovali su predstavnici udruga i institucija.

-Neki su naši budući izazovi u radu na informiranju i savjetovanju mladih svakako vezani uz motivaciju. S druge strane nije isto raditi na tim temema u Belgiji, Španjolskoj i kod nas. Drugačiji je mentalitet, okruženje, potrebe. Ova je panel rasprava i zamišljena tako da u razgovoru dođemo do novih ideja i suradnje – istaknuo je Goran Jelenić iz PRONI Centra, moderator rasprave.

Izvršna direktorica PRONI Centra Sanja Vuković-Čović održala je uvodno izlaganje na temu Međusektorska suradnja u informiranju mladih, dok je Matjaž Medvešek, član Upravnog odbora Europske agencije za informiranje i savjetovanje mladih ERYCA govorio o izazovima u informiranju mladih.

-Iznimno je značajno informirati mlade, a treba razgovarati i o izazovima koji su postavljeni pred mlade i nas stručnjake s obzirom na razvoj novih tehnologija te kako su mladi i stručnjaci na to odgovorili – naglasio je Medvešek.

Nakon rasprave otvorena je prigodna izložba o deset godina rada Info centra za mlade Vukovar.

Pročitano 1010 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar