Ispiši ovu stranicu

Vukovarske škole umrežavaju se u okviru projekta Korijeni sa školama u dijaspori

Sudionici videokonferencije u OŠ Dragutina Tadijanovića Sudionici videokonferencije u OŠ Dragutina Tadijanovića Foto: Valerija Lozančić

U okviru projekta Korijeni u OŠ Dragutina Tadijanovića u Vukovaru održana je videokonferencija s Hrvatskom školom u Munchenu i OŠ Žepče iz Bosne i Hercegovine.

Riječ je o pilot projektu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH usmjerenom prema globalnom umrežavanju hrvatskih škola, odnosno stvaranja mreža između škola iz RH, BiH, iseljeništva i država u kojima živi hrvatska nacionalna manjina. Djeca i učitelji imaju mogućnost upoznati se putem videokonferencija i drugih sredstva modernog komuniciranja s ciljem podizanja svijesti od najranije dobi o jednom nedjeljivom narodu, ma gdje on živio. U okviru projekta RH nudi i institucionalnu potporu hrvatskim školama izvan RH.

Grad Vukovar ima posebno značenje u tom procesu te su upravo zbog toga za pilot fazu projekta u RH izabrane škole s vukovarskog područja te će se u školskoj godini 2018./2019. svih šest škola umrežiti po gore navedenom principu sa školama koje pohađaju Hrvati izvan RH.  

 

Korjeni

 

Učenike i djelatnike OŠ Dragutina Tadijanovića te hrvatske škole u Munchenu i OŠ Žepče u BiH pozdravio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.  
-Ovo je druga godina kako se projekt Korijeni provodi, a cilj mu je povezati sve pripadnike hrvatskog naroda, odnosno najmlađe članove diljem svijeta koji pohađaju hrvatske  škole u dijaspori kako bi u najranijim godinama života kod njih razvili svijest o pripadnosti hrvatskom narodu te osjećaj za kulturu, baštinu i povijest svoga naroda, naglasio je gradonačelnik te izrazio nadu kako će ove videokonferencije dovesti do prijateljstava i susreta, a onda i mnogobrojnih koristi za sve uključene.

Dodao je kako je  Grad Vukovar kao ishodišno mjesto tog projekta bio logičan izbor budući ima središnju ulogu u stvaranju moderne i neovisne hrvatske države.
-Zahvaljujući senzibilnosti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH,  OŠ Dragutina Tadijanovića i ravnateljici Lidiji Miletić koji su od početka bili u pilot projektu, danas možemo svjedočiti uključenju svih škola s područja našega grada u navedeni projekt, ali i uključivanju sve većeg broja škola iz dijaspore što nam garantira uspješnu provedbu Korijena, naglasio je gradonačelnik Penava.
Pozvao je učenike da posjete Vukovar te izrazio nadu da će se neki i vratiti u RH.

Ravnateljica OŠ Dragutina Tadijanovića Lidija Miletić podsjetila je kako su protekle godine uspostavili videokonferenciju s Prvom osnovnom školom Široki Brijeg iz BiH i tri hrvatske škole iz Chicaga (SAD) s kojima se čuju nekoliko puta godišnje.
- Lijepo je čuti da Hrvati izvan RH dosta znaju i uče o Vukovaru, Domovinskome ratu te  povijesti naše države i na taj način njeguju naše zajedničke korijene jer gdje god u svijetu bili mi smo jedna Hrvatska, rekla je Miletić te dodala kako sada kreće druga mreža s učenicima iz Munchena i Žepča koju će preuzeti jedna od vukovarskih osnovnih škola.
- Interes djece u Munchenu je izrazito velik i svi bi željeli sudjelovati u ovome projektu. Danas ćemo se svi predstaviti i reći nešto o sebi i svojim obiteljima što će svakako biti dobar temelj za naša daljnja susretanja, rekla je Miletić.

Osim videokonferencija projekt predviđa i održavanje ljetne škole u Vukovaru (športski, jezični, folklorni, glazbeni, kulturni programi i radionice), čime bi Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, u suradnji s Gradom Vukovarom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja te ostalim mjerodavnim institucijama državne, područne i lokalne vlasti,  želio Vukovar brendirati kao mjesto edukativnog turizma za Hrvate izvan RH.

Pročitano 920 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić