Ispiši ovu stranicu

Obilježena godišnjica tragične pogibije Velimira Đereka-Sokola

Vukovar došao braniti iz Zagreba Vukovar došao braniti iz Zagreba Foto: Marija Molnar

Na današnji dan 1991. godine, braneći Sajmište, poginuo je jedan od zapovjednika obrane Vukovara Velimir Đerek – Sokol. U Vukovar je stigao kao dragovoljac Domovinskoga rata iz Zagreba, odlučivši napustiti dobro plaćeni posao kako bi se pridružio hrvatskim braniteljima u borbi za samostalnu i suverenu Hrvatsku. U ratu se istaknuo kao hrabar vojnik zbog čega su mu njegovi suborci i dali nadimak Sokol.

Obilježavajući godišnjicu njegove tragične pogibije, kod spomen-obilježja na Sajmištu, mjestu gdje je poginuo od granate, vijenac su položili i svijeće zapalili Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara i Rajka Mikulić, sestra Velimira Đereka.

-Na današnji dan prije 27 godina, točno na ovom mjestu gdje stojim, poginuo je moj brat, sin jedinac u majke udovice. Neopisiva je bol stajati na ovome mjestu. Za mene je Vukovar svaki dan, ali ovi su dani posebno teški. Sjećam se njegovog osmjeha i zagrljaja, nedostaje mi i s njim je otišao i dio mene – rekla je vidno potresena Rajka Mikulić.

Djerek godisnjica2018

Borbe na Sajmištu bile su krvave i linije su se pomjerale svakodnevno. U tim su teškim borbama za svaki pedalj ove gradske četvrti izginuli mnogi zapovjednici, prisjeća se Tomislav Josić.

-Mnogi su mladići svoje živote dali za Hrvatsku, ali mislim da ta Hrvatska još uvijek nije onakva kakvom su je zamišljali i kakvu su oni htjeli. Na nama je da neke stvari pokušamo promijeniti i da napravimo državu kakvu su oni sanjali i za koju su poginuli. Velimir Đerek došao je u Vukovar iz ugodnog i lagodnog života dok su u isto vrijeme mnogi Vukovarci napustili svoj grad. Ljudi su dolazili braniti Vukovar svakodnevno i borili se za Hrvatsku. Zahvaljujem im svima koji su došli braniti ovaj grad jer da nije bilo njih ne bismo mi mogli toliko dugo odolijevati neprijatelju i na taj način pružiti priliku drugima da se malo bolje naoružaju i obrane zemlju – istaknuo je Josić.

Velimir Đerek – Sokol rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskoga gdje je i pokopan nakon što su njegovi posmrtni ostaci identificirani 1998. godine. Promaknut je u čin pukovnika HV-a, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

 

 

 

Pročitano 1391 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar