Ispiši ovu stranicu

Sve je veći broj kazneno prijavljenih zbog droga

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiv HRV-a

Predstavnici vukovarsko-srijemske policije održali su u Vinkovcima konferenciju za medije na kojoj su predstavili podatke o porastu broja prijavljenih zbog zlouporabe droga na našem području, javlja HINA.

Na području naše županije tako je u 2018. broj kazneno prijavljenih zbog preprodaje droga narastao za 33 posto u odnosi na prošlu godinu dok je broj prekršajno prijavljenih zbog neovlaštenog posjedovanja droga veći za 20 posto. Bilježi se sve veći broj mlađih osoba koji posjeduju opojne droge, a te se osobe zatiču u neposrednoj blizini školskih zgrada, posebno u kasnim večernjim satima između 23 i 2 sata, naglasio je zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić. Uz podatak da je većina prijavljenih u dobi od 16 do 21 godine, uputio je apel roditeljima da vode brigu o izlascima djece kao i o zakonskim ograničenjima vezanim za izlaske mladih osoba.

"Nažalost, bilježimo sve veći broj mlađih osoba koji posjeduju opojne droge, a te se osobe zatiču u neposrednoj blizini školskih zgrada, posebno u kasnim večernjim satima između 23 i 2 sata“, naglasio je zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić. Uz podatak da je većina prijavljenih u dobi od 16 do 21 godine, uputio je apel roditeljima da vode brigu o izlascima djece kao i o zakonskim ograničenjima vezanim za izlaske mladih osoba.

Voditelj Odjela za droge Krešimir Hunjet rekao je da se posljednjih godina na području PU vukovarsko-srijemske bilježi trend porasta prometa i konzumacije marihuane i amfetamina te naglasio da je kao rezultat policijske akcije u lipnju 2018. na osječkom sudu na ukupno 45 godina zatvora osuđeno 10 osoba s područja nadležnosti PU vukovarsko-srijemske zbog posjedovanja i stavljanja u promet marihuane i amfetamina.

"Policija kontinuirano radi na provođenju mjera sprečavanja dostupnosti kao i distribucije droga na području naše policijske uprave", rekao je Hunjet i podsjetio na policijsku akciju iz svibnja kada je zbog posjedovanja 10 kilograma marihuane u Gradištu uhićen 47-godišnjak.

U nastavku policijske istrage vezane za taj slučaj, rekao je Hunjet, nedaleko Gradišta na poljoprivrednom dobru, u kukuruzištu, pronađeno je 150 stabljika marihuane od kojih se moglo dobiti i do 40 kilograma te droge. Daljnja policijska istraga dovela je krajem rujna do uhićenja četiri osobe zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, dok je u pretrazi njihovih domova pronađena puška, dva pištolja, samostrel, 400 grama TNT-a, razne vrste streljiva te 50 grama marihuane.

Hunjet je dodao da je prije tri dana uhićen i 21-godišnji Vukovarac zbog posjedovanja 280 grama amfetamina visoke čistoće, a u domu uhićenog pretragom je pronađeno i 15 grama marihuane, paketić speeda težine 0,1 gram kao i digitalna vaga s tragovima bijele praškaste materije.

I Hunjet je apelirao na roditelje da kontroliraju djecu, napose srednjoškolce koji su ranjiva skupina naglasivši da su droge dostupne i preko društvenih mreža, odnosno interneta i dark-weba.

Na konferenciji za novinare PU vukovarsko-srijemske govorilo se i o sigurnosti cestovnog prometa te je naglašeno da unatoč pojačanim kontrolama i represivnim mjerama do pozitivnih pomaka u sigurnosti cestovnog prometa kada je riječ o smrtno stradalima nije došlo.

"U prvih devet mjeseci 2018. godine na cestama Vukovarsko-srijemske županije smrtno je stradalo 15 osoba i to sedam vozača motornih vozila, tri motociklista, dva pješaka kao i po jedan traktorist, vozač mopeda i putnik u vozilu“, istaknuo je policijski službenik za preventivu cestovnog prometa Boris Klinec te dodao da je u istom razdoblju 2017. smrtno stradalo 13 osoba.

Naglasio je da policija od ožujka 2018. intenzivno radi na represivnim aktivnostima prema sudionicima u prometu te je u odnosu na isto razdoblje prošle godine izrečeno 10 posto više prometnih kazni vezanih za alkohol i 25 posto vezanih za brzinu. Dodao je da se 60 posto nesreća sa smrtno stradalim posljedicama događa unutar pet kilometara od kuće te da je u organizmu 33 posto smrtno stradalih pronađen alkohol.

Uz alkohol i brzinu kao vodeće uzroke prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama Klinec je naglasio da do nesreća sa smrtnim ishodom dovodi i korištenje mobitela te nevezanje sigurnosnog pojasa.

Da bi upozorili na pogoršano stanje sigurnosti cestovnog prometa na području PU vukovarsko-srijemske, policija će u narednom razdoblju uz pojačanu kontrolu i izricanje prekršajnih mjera, vozačima u prekršaju dijeliti i automobilske mirise sa slikom tematski vezanom uz počinjeni prekršaj, a riječ je o projektu financiranom iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa

"Neka ti mirisi budu upozorenje vozačima i podsjetnik da ne ponavljaju prometni prekršaj", zaključio je Klinec.

 

Pročitano 697 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar