Ispiši ovu stranicu

Obilježen Nacionalni dan multiple skleroze

Društvo broji 80 članova Društvo broji 80 članova Foto: Marija Molnar

Članovi Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije obilježili su u središtu Vukovara Nacionalni dan multiple skleroze Hrvatske. Ovaj se dan odlukom Hrvatskog sabora obilježava odlukom Hrvatskog sabora svake godine 26.rujna. Kod štanda s promotivnim materijalima u središtu Vukovara, organizirali su druženje s građanima s ciljem senzibiliziranja javnosti o ovoj bolesti s tisuću lica kao i upoznavanja lokalne zajednice s radom društva i problemima s kojima se suočavaju.

-Na području naše županije imamo registriranih 80 oboljelih od multiple skleroze. Život s tom bolesti je za svakog oboljelog drugačiji. Kod mene je počela prije 14 godina, još uvijek hodam i na nogama sam uz pomoć pomagala. Borimo se, a o ovoj se bolesti sve više može doznati u medijima - istaknuo je Zoran Oljača, predsjednik Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije

Trenutno društvo provodi i akciju prikupljanja novčanih sredstava za kupnju vozila, navodi Oljača

-Povodom 15 godina postojanja i rada naše udruge pokrenuli smo kampanju Vozilo koje život znači i u kojoj smo dosad prikupili 72 300 kuna, a od toga nam je Vukovarsko-srijemska županija donirala 50 tisuća. Vozilo će poslužiti prijevozu naših 80 članova da lakše stignu do liječnika, u toplice, na radionice koje provodimo u udruzi, druženja itd. - pojašnjava Oljača.

Društvo je vrlo dobro organizirano s ciljem pomoći svojim članovima, a tome svjedoči i dobra financijska pokrivenost koju su osigurali kroz projekte i koja iznosi oko miljun i 200 tisuća kuna godišnje. Trenutno zapošljavaju 22 ljudi, od kojih su njih 20 osobni asistenti oboljelima, a dvoje administrator i tajnica. Financiranje osiguravaju putem projekata, a među njihovim su donatorima Europski socijalni fond i Ministarstvo za demografiju, obitelj, malde i socijalnu politiku.

Na druženju s građanima sudjelovale su i dr.Tea Mirošević Zubonja, nerologinja iz Osijeka te psihologinja Jovana Bačić Bejić koje rade s članovima Društva multiple skleroze Vukovarsko-srijemske županije.

Multipla skleroza je neurološko oboljenje s progresivnim tijekom i neizlječiva je. Dovodi do trajne i teške invalidnosti, a uglavnom oboljevaju mladi ljudi od 20 do 45 godina koji postaju trajno nesposobni ako se ne liječe na vrijeme. 

Pročitano 787 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar