Ispiši ovu stranicu

Strukovna škola Vukovar nosit će ime pukovnika Marka Babića

Strukovna škola Vukovar Strukovna škola Vukovar

Na protekloj sjednici Županijske skupštine na inicijativu Grada Vukovara i Savjeta za branitelje Grada Vukovara na dnevni je red uvršten Prijedlog Odluke o promjeni naziva Strukovne škole Vukovar koja će nositi ime pukovnika Marka Babića. 

Prijedlog je  usvojen većinom vijećničkih glasova. Protiv su bili vijećnici SDSS-a, a vijećnici SDP-a bili su suzdržani.

Marko Babić bio je legendarni hrvatski branitelj Domovinskog rata i pukovnik Oružanih snaga RH. Borio se u bitci za Vukovar i drugim bojištima diljem Hrvatske do konačnog oslobođenja. Bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade i jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Bčage Zadre. Uništio je na Trpinjskoj cesti 14 tenkova.Organizirao je iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove "Žuti mravi" i "Pustinjski štakori". Nakon pogibije Blage Zadre, preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom.

Po padu Vukovara, s nekolicinom drugih boraca se probio iz grada. Suborci kazuju kako ih se dojmilo da prema neprijatelju nije iskazivao mržnju, unatoč tome što su njegovi roditelji još 14. rujna 1991. godine odvedeni iz Vukovara i ubijeni u Boboti.

Pukovnik Marko Babić napustio je HV 1997. godine kada se časno skinuo. Zajedno s redateljem Eduardom Galićem i producentom Dominikom Galićem producirao je dokumentarac Heroji Vukovara. Na poticaj Mladena Pavkovića, UBIUDR Podravka mu je 2012. godine dodijelila posthumno priznanje - Junak hrvatskog Domovinskoga rata. Priznanje su primili članovi njegove obitelji u Vukovaru.

Marko Babić rođen je u Vukovaru  16. veljače 1965., a umro je u Zagrebu 5. srpnja 2007. godine od posljedica moždanog udara. Pokopan je na Memorijalnom groblju Hrvatskih branitelja  9. srpnja 2007.

Pročitano 1095 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić