Na 8. sjednici Županijske skupštine jedna od tema pitka voda na području Županije

Arhiva Arhiva Foto: HRV

U Vinkovcima je održana 8. sjednica Županijske skupštine na kojoj je prihvaćeno izvješće o provedbi Programa javnozdravstvenih mjera u zaštiti zdravlja pučanstva Vukovarsko-srijemske županije u 2017. i u 2018. godini kao i izvješće o planu monitoringa zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2017. i u 2018. godini.

Dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije rekla je kako prošle godine monitoring nije proveden u cijelosti nego u onim okvirima u kojima su osigurana sredstva.

-Prošle je godine provedeno ukupno 38 uzorkovanja vode za redovni i 14  za revizijski monitoring.  Unutar uzoraka jedan je bio mikrobiološke neispravnosti, a u četiri se radilo o kemijskoj neispravnosti i oni su bili vezani uz željezo i arsen. Željezo je bilo prisutno u Vukovaru i Marincima, a arsen u Markušici i Privlaci. Nakon redovnog monitoringa proveden je i revizorski koji je potvrdio prisutnost arsena u Privlaci, što je već svima poznato. Taj problem još uvijek nije riješen i voda u Privlaci nije za piće, o čemu je Vinkovački vodovod obavijestio mještane. Što se tiče Markušice ona je priključena na regionalni vodovod. U ostalim slučajevima učinjene su popravne radnje, rekla je dr. Krešić.

Pročitano 1081 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase