Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VSŽ obilježilo Međunarodni dan žena

  • Četvrtak, Ožu 08 2018
  • Piše: 
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VSŽ Povjerenstvo za ravnopravnost spolova VSŽ Foto: Vedran Vuleta

Na 1.sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, predstavljeno je 15 novih članova i članica ovog tijela kojega je potvrdila Županijska skupština, a kojim predsjedava dožupan Đorđe Ćurčić.

Novi je saziv imenovan na mandatno razdoblje od 2018. do 2021. godine, a članica povjerenstva Jadranka Golubić prezentirala je pravni okvir – dokumente koji određuju njegov rad.

Drugi je dio sjednice bio posvećen obilježavanju Međunarodnoga dana žena. Članica povjerenstva Ivana Sučić održala je prezentaciju na temu Razvoj ženskih ljudskih prava kroz povijest i gdje smo danas, dok je članica povjerenstva Marija Molnar predstavila izjavu za javnost Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije povodom ovog dana. Izjavu prenosimo u cijelosti.

"Borba hrabrih žena za društvenu pravdu, bolje radne uvjete i pravo glasa, ravnopravnost muškaraca i žena u svemu, obilježila je kraj 19. i početak 20. stoljeća te značajno doprinijela razvoju demokracije kao sustava u kojemu bi trebala biti dosegnuta puna ravnopravnost spolova. Na današnji dan, 8.ožujka – Međunarodni dan žena odajemo priznanje borbi za ženska prava, izbor  i ravnopravnost, podsjećamo na iznimna društvena, politička i ekonomska postignuća žena, ali i podsjećamo da napori u ostvarenju pune ravnopravnosti spolova još uvijek traju.

Rijetko su gdje u svijetu žene danas jednako plaćene kao i muškarci za isti rad. Rijetko su na pozicijama političke i ekonomske moći. Nasilje u obitelji i nasilje nad ženama u porastu je iz godine u godinu i svaka treća žena trpi neki oblik nasilja.

Hrvatska nije iznimka. U posljednji deset godina u našoj je zemlji ubijeno gotovo 300 žena u obiteljskom nasilju, svakodnevno se prijavljuje oko 45 slučajeva nasilja u obitelji, godišnje između 11 i 17 tisuća.

Veliki broj žena nema jednake mogućnosti zapošljavanja kao muškarci, njihov je položaj na tržištu rada značajno lošiji u odnosu na muškarce. Imaju manje mogućnosti napredovanja, često su potplaćene. Javne politike koje utječu na usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza žena primjerice dvosmjenski rad dječjih vrtića ili cjelodnevni boravak djece u školi još uvijek nismo dosegli kako bismo ženama omogućili da ravnopravno sudjeluju na tržištu rada ili aktivnom političkom i društvenom djelovanju.

U tijelima predstavničke vlasti u Hrvatskoj, od Sabora do općinskih vijeća posljednjih godina primjećuje se opadanje broja žena. Podzastupljenost žena prisutna je i u tijelima izvršne i sudbene vlasti te državnim tvrtkama u Hrvatskoj.

Put ka ostvarenju pune ravnopravnosti muškaraca i žena u društvu dug je i trnovit, no predstavlja jedini način ostvarenja socijalne pravde. Svaki član i članica naše zajednice pozvani su da doprinesu tome ostvarenju – uvažavanjem, poštivanjem i  promicanjem jednakih mogućnosti  za žene i muškarce.

Svim ženama Vukovarsko-srijemske županije čestitamo Međunarodni dan žena!" - stoji u izjavi za javnost Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije.

Pročitano 1018 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase